Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Umývanie zubov vás môže ochrániť pred touto smrteľnou chorobou

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

KODAŇ - Čistenie zubov je neodmysliteľnou súčasťou každodennej hygieny. Ráno si ich umývame kvôli kráse, večer kvôli zdraviu. A najmä ten druhý spomínaný dôvod by sa, ako sa ukázalo, nemohol viac zakladať na pravde. Vedci totiž zistili, že sa tak môžete vyhnúť ochoreniu, na ktoré sa bežne umiera.

Najnovší výskum vykonaný v Dánsku preukázal, že pravidelné a najmä dôkladné umývanie zubov dokáže zabrániť vzniku ochorení pečene, na ktoré sa umiera. Vedci skúmali 184 pacientov trpiacich cirhózou a zistili, že až 44 percent z nich malo aj závažné ochorenie ďasien parodontitídu. Podľa nich je medzi týmito chorobami súvislosť. Domnievajú sa, že baktérie z úst cestujú celým telom až do pečene a infikujú ju. 

Umývanie zubov vás môže
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Celý život ste si možno zle čistili zuby: Stomatológovia odporúčajú, toto nikdy nerobte

"Ťažká parodontitída silne predpokladá vyššiu úmrtnosť u pacientov s cirhózou. Už dávnejšie je dokázané, že chabá orálna hygiena súvisí s nezvratným zjazvením pečene," vysvetlila doktorka Lea Gronkjaerová, ktorá výskum viedla. 

Umývanie zubov vás môže
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Cirhóza pečene je na Slovensku šiestou najčastejšou príčinou úmrtia. Jedným z dôvodov vzniku je dlhodobé nadmerné požívanie alkoholu, ale toto ochorenie spúšťa napríklad aj hepatitída či syfilis. Medzi príznaky patrí únava, úbytok telesnej hmotnosti, žlté sfarbenie kože, bolesť brucha, zvracanie alebo opuch dolných končatín. 

Viac o téme: Umývanie zubovCirhóza pečene
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu