Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Desať fascinujúcich záhad, ktoré sa vedcom doteraz nepodarilo vysvetliť

Ilustračné foto Zobraziť galériu (9)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Mohlo by sa zdať, že vedci už preskúmali všetko živé aj neživé na našej planéte. No aj keby to tak bolo, nie vždy prišli s uspokojivým vysvetlením nejakého javu, ak teda vôbec. Prinášame vám desať fascinujúcich záhad, ktoré sa doteraz nepodarilo objasniť.

1. Ako mačky pradú?

Je všeobecne známe, že mačky pradú, keď sú spokojné a šťastné, ale nikto nevie, ako. Podľa vedcov vydávajú tento vibračný zvuk pomocou hlasiviek. Pradenie údajne urýchľuje hojenie a znižuje bolesť, a preto mačky pradú najmä vtedy, keď sú vystresované alebo zranené. 

2. Ako sa vyvinuli obojživelníky?

Mnohé zo zivočíchov nemajú svojich predkov. Vedci napríklad netušia, kedy sa obojživelníky vyvinuli z rýb, pretože prvé suchozemské zvieratá už mali dobre vyvinuté končatiny a hlavy. 

Desať fascinujúcich záhad, ktoré
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: thinkstock.com)

3. Majú kravy magnetický kompas? 

Vedci pomocou služby Google Earth skúmali tisícky pasúcich sa kráv a týmto spôsobom odhalili zvláštny vzorec. 70 percent kráv otáča svoje hlavy na sever alebo juh počas toho, ako jedia alebo pijú. Takto sa správajú na všetkých kontinentoch, bez ohľadu na terén, počasie či iné faktory. 

Desať fascinujúcich záhad, ktoré
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: TASR/AP)

4. Ako vznikol želatínový dážď?

Tento nezvyčajný fenomén sa v auguste 1994 vyskytol v meste Oakville v americkom štáte Washington, keď z neba namiesto dažďa padala želatína. Na druhý deň mnohí miestni obyvatelia vykazovali symptómy podobné chrípke. Experti analyzovali neznámu substanciu a zistili, že obsahuje dva typy baktérií, z ktorých jedna sa zvyčajne nachádza v tráviacom systéme človeka. Nepodarilo sa im však nájsť spojenie medzi baktériou a záhadnou epidémiou. 

5. Tmavá hmota

Zhruba 27 percent vesmíru tvorí práve tmavá hmota. Nič nevyžaruje ani nereaguje na elektromagnetickú radiáciu, takže je nemožné ju zachytiť. Prvé teórie o existencii tmavej hmoty sa objavili pred šesťdesiatimi rokmi, doteraz ale vedci nepredložili žiadny priamy dôkaz o tom, že naozaj existuje. 

Desať fascinujúcich záhad, ktoré
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: thinkstock.com)

6. Koľko planét je v našej slnečnej sústave?

Odkedy už Pluto nie je považované za planétu, sa učia deti o tom, že v našej slnečnej sústave je osem planét. Potom tu ale máme Kuiperov pás, ktorý sa nachádza za dráhou Neptúna. Astronómovia v tejto oblasti objavili tisíce objektov, ktoré sú väčšie ako Pluto. Je tu aj akási veľká prázdna diera, ktorá vznikla zrejme tak, že nejaká neznáma planéta rovnako veľká ako Zem pritiahla k sebe z pásu všetky skaly. 

Desať fascinujúcich záhad, ktoré
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: thinkstock.com)

7. Prečo sú ľudia praváci a ľaváci? 

Väčšina ľudí (70 - 95 percent) sú praváci, ľavákov je od 5 do 30 percent a dosiaľ presne neurčený počet je obojrukých ľudí. Gény ovplyvňujú to, či je človek pravák alebo ľavák, no zatiaľ neidentifikovali gén, ktorý môže za ľavorukú orientáciu. Rovnako dôležité je ale v tomto prípade aj prostredie, kedy sú deti častokrát preúčané z ľavákov na pravákov. 

Desať fascinujúcich záhad, ktoré
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: TASR/AP)

8. Prečo snívame?

Podľa niektorých odborníkov sú sny len náhodné obrazy a mozgové vlny. Iní zas tvrdia, že ide o naše podvedomé túžby, nedoriešené problémy či prežité zážitky a skúsenosti. Veda, ktorá skúma sny, sa nazýva oneirológia. Všeobecne sa má za to, že sny symbolizujú niečo, čo je ukryté hlboko v ľudskej mysli a duši. Čo presne to je, ale nikto nevie. 

Pri spánkovej paralýze človek
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: thinkstock.com)

9. Čo je to vesmírny rev?

Počas výskumu inej problematiky vedci v roku 2006 zaznamenali vo vesmíre záhadný rev. Hoci zvuk kozmom cestovať nedokáže, rádiové vlny áno. Otázka preto znie, odkiaľ pochádzajú? Výskumníci vedia len to, že ich nevysielajú hviezdy alebo známe vesmírne javy a fenomény. 

Desať fascinujúcich záhad, ktoré
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: thinkstock.com)

10. Prečo majú ľudia rôzne krvné skupiny? 

Krvné skupiny majú v krvných bunkách rozličné antigény. Práve tie vyvolávajú tvorbu protilátok, ktoré ničia cudzie bunky v našom tele. Vedci ale nepoznajú odpoveď na to, prečo sú tieto antigény u každého človeka iné. Existuje teória, podľa ktorej je tu vzájomná súvislosť medzi nimi a ochoreniami a imunitou. Napríklad ľudia s krvnou skupinou B sú viac náchylní nakaziť sa baktériou E.coli, u ľudí s "nulkou" je zas znížené riziko, že zomrú na maláriu. 

Výskumy dokazujú, že aj
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: thinkstockphotos.com)

Viac o téme: Vedecká záhada
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu