Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Adam (37) umieral na rakovinu: Prevratná operácia, odstránili mu osem orgánov, ako to skončilo?

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

OXFORD - Tridsaťsedemročný Adam Alderson bol ochotný urobiť všetko pre to, aby porazil rakovinu, kvôli ktorej mal žiť už len niekoľko týždňov. Šanca, že sa tak stane, bola prakticky nulová. No potom sa rozhodol pre radikálny medicínsky krok.

Adam niekoľko rokov trpel bolesťami brucha, no lekári sa mylne domnievali, že má syndróm dráždivého čreva. Keď mu konečne stanovili tú správnu diagnózu, ktorou bol zriedkavý typ rakoviny, konkrétne tumor nazývaný pseudomyxoma peritonei (PMP), bolo už neskoro, pretože sa medzitým stihla rozšíriť do viacerých orgánov. Dávali mu len pár týždňov života, s čím sa ale Angličan odmietal zmieriť. 

Keď sa dopočul o prevratnej operácii, ktorú podstúpil Steve Prescott bol rozhodnutý, že ju podstúpi tiež. Počas nej bývalému hráčovi rugby odstránili z tela postihnuté orgány a nahradili novými. "Moja priateľka videla, že umieram, moji priatelia videli, že umieram. Uvedomoval som si, ako málo času mi zostáva. Toto bola moja posledná šanca," povedal Anderson. 

Žena (38) si prečítala na internete jeden status: Zachránil jej život

Stevova operácia dopadla úspešne, no i tak po niekoľkých týždňoch bohužiaľ zomrel, pretože jeho telo nové orgány odmietlo. Napriek veľkému riziku bol Adam odhodlaný zákrok podstúpiť. A vlani sa tak aj stalo; počas operácie mu chirurgovia vyoperali desaťkilový tumor a taktiež osem orgánov zasiahnutých rakovinou - žalúdok, tenké a hrubé črevo, pankreas, slezinu, žlčník, brušnú stenu a väčšinu pečene. Následne ich nahradili šiestimi novými orgánmi. Operácia, ktorú vykonali v nemocnici Churchill Hospital v Oxforde, trvala sedemnásť hodín. Dovedna na pacientovi pracovalo tridsať chirurgov, ktorí boli rozdelení do viacerých tímov. 

Adam (37) umieral na
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Adamovi trvalo päť mesiacov, kým sa po zákroku zotavil. Zatiaľ to vyzerá sľubne a nemá žiadne komplikácie. Momentálne sa snaží užívať si život, ako sa len dá a v máji sa plánuje oženiť so svojou snúbenicou Laurou. "Lekárskemu tímu, ktorý ma operoval, som neskutočne vďačný. Verili vo mňa, podstúpili riziko a vyplatilo sa. Takisto by som rád poďakoval rodine, ktorá mi darovala orgány ich blízkeho. Je totiž krutou realitou, že niekto musí zomrieť, aby druhý mohol žiť a ja to neberiem ako samozrejmosť. Budem si to vážiť do konca svojho života," dodal Anderson. 

Viac o téme: RakovinaTransplantácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu