Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

V USA objavili jazero roztaveného uhlíka: Vedci varujú pred záhubou

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto

LONDÝN - Vedci využili enormné množstvo seizmických senzorov na zmapovanie podzemnej plochy, pokrývajúcej 1,8 milióna štvorcových kilometrov. Táto oblasť, zhruba o veľkosti Mexika, má podľa nich potenciál spôsobiť nevýslovné škody na životnom prostredí. Objav by mohol zmeniť naše chápanie toho, koľko uhlíka na Zemi existuje, čo naznačuje, že je ho oveľa viac, než sa pôvodne predpokladalo.

Fascinujúci objav archeológov pri Mŕtvom mori: Judská púšť vydala ďalšie tajomstvo

Nie je fyzicky možné prevŕtať sa dostatočne hlboko, aby bolo "vidieť" zemský plášť, takže tím vedcov použil sieť 583 senzorov, merajúcich vibrácie, na získanie podrobného obrazu o dianí pod povrchom a výsledky interpretoval pomocou matematických rovníc. Štúdia geológov z Royal Holloway University v Londýne odhalila vo vrchnom plášti zemského jadra, v hĺbke 350 km, kde je teplota veľmi vysoká, obrovský rezervoár roztaveného uhlíka, ktorý produkuje oxid uhličitý a ďalšie plyny.

Výsledky štúdie boli uverejnené v časopise Earth and Planetary Science Letters a vedci sú presvedčení, že množstvo CO2 vo vrchnom plášti dosahuje až 100 biliónov ton. Správa Agentúry pre ochranu životného prostredia v roku 2011 odhadla toto množstvo iba na 10 miliárd ton, čo je omnoho menej.

V USA objavili jazero
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Royal Holloway University)

Uhlík si nachádza cestu von prostredníctvom sopečných výbuchov a prispieva k pomalej zmene klímy, ale jeho náhle uvoľnenie by mohlo mať katastrofálne následky. Doktor Sash Hier-Majumder, ktorý štúdiu viedol, pre MailOnline povedal, že zotrvávanie uhlíka v plášti je pomerne dlhodobé, takže toto jazero nepredstavuje bezprostrednú hrozbu. Na druhej strane objav je veľmi dôležitý pre budúcnosť našej atmosféry. Ak by sa uvoľnilo čo i len jedno percento tohto CO2, rovnalo by sa to spáleniu 2,3 biliónov barelov ropy.

Oblasť, na ktorú sa štúdia zamerala, zahŕňa aj Yellowstonský národný park, kde predchádzajúci výskum odhalil dôkazy o supervulkáne, ktorý by mohol predstavovať nebezpečenstvo pre planétu. Naposledy sopka vybuchla pred 640-tisíc rokmi a ak by sa to stalo dnes, mala by potenciál uviesť Spojené štáty do "nukleárnej zimy".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu