Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

A je to tu opäť! Oficiálny koniec letných radovánok, dnes popoludní prichádza pani jeseň

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

PRAHA - Dnes popoludní o 16. hodine 20. minúte stredoeurópskeho letného času sa začne astronomická jeseň. Slnko vstúpi do znamenia Váh a nastane jesenná rovnodennosť. V budúcom štvrťroku sa budú noci až do zimného slnovratu predlžovať a dni krátiť. Rovnodennosť je okamih, kedy sa stred Slnka nachádza práve nad zemským rovníkom, takže rovnomerne osvetľuje obe pologule. Vďaka tomu majú deň a noc takmer rovnakú dĺžku.

Celý život ste žili v klamstve, odkazuje NASA: Pozrite sa, v akom ste skutočne znamení

Striedanie ročných období spôsobuje sklon zemskej osi. Tá je od zvislého smeru naklonená o 23,5 stupňa, takže sa pri obehu Zeme okolo Slnka opakovane prikláňa a odkláňa severná a južná pologula. Ak je k Slnku priklonená severná pologula, je v týchto zemepisných šírkach leto, ak je priklonená južná pologula, je zima.

Buďte aj v chladnejšom
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Deň jesennej rovnodennosti a všetkých okamihov začiatkov nových ročných období sa mení. "Tí z nás, ktorí chodili do základnej školy v druhej polovici 20. storočia, sa zrejme učili, že jar začína 21. marca, leto 21. júna, jeseň 23. septembra a zima 21. decembra. Tak to vtedy skutočne väčšinou bolo, ale v škole nám zatajili skutočnosť, že dáta začiatku ročných období sa menia," uviedol vedúci Štefánikovej hvezdárne Jakub Rozehnal.

A je to tu
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock)

Môže za to kalendár. Kalendárny rok nie je celistvým násobkom dní, a preto je potrebné zavádzať takzvané prestupné roky s jedným dňom navyše.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu