Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Skaza najväčšej Hitlerovej pýchy: Nacistom mala pomôcť vyhrať vojnu, Briti ju poslali ku dnu

Torpédo poškodilo Bismarck a poslalo ho ku dnu Zobraziť galériu (4)
Torpédo poškodilo Bismarck a poslalo ho ku dnu (Zdroj: profimedia.sk)

BERLÍN - Nemecká bojová loď Bismarck bola pýchou Hitlerovho námorníctva. Jej úlohou bolo rozsievať skazu medzi obchodnými plavidlami mieriacimi do britských prístavov. Kráľovské námorníctvo si toho bolo dobre vedomé, a preto hneď pri prvej bojovej plavbe Bismarcku vyvinulo obrovské úsilie na jeho likvidáciu. Úlohu, počas ktorej plnenia zomreli stovky britských námorníkov, sa nakoniec podarilo splniť a nemecká loď klesla pred 75 rokmi, 27. mája 1941, na morské dno.

Potopenie Bismarcku predchádzal zhruba týždenný hon, pri ktorom nechýbalo veľa a nemecký obrnenec sa dostal do bezpečia prístavu Saint-Nazaire v okupovanom Francúzsku. Britské námorníctvo, ktoré Bismarck so sprievodným krížnikom Prinz Eugen potupil, keď 24. mája poslal ku dnu slávny bojový krížnik Hood, to ale nedopustilo. Šťastný zásah torpédového bombardéra z lietadlovej lode Ark Royal najprv 26. mája zablokoval nemeckej lodi kormidlo, a tá sa potom už stala ľahkou korisťou. 

Skaza najväčšej Hitlerovej pýchy:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Predtým, než kleso na dno Atlantiku do takmer päťkilometrovej hĺbky, vydržal Bismarck desiatky zásahov. Prvé granáty dopadli na ochromenú loď, schopnú plávať len vo veľkých kruhoch, okolo deviatej ráno a o necelé dve hodiny neskôr už zmizla z hladiny. Dodnes sa vedú spory o presnej príčine Bismarckovho potopenia. Do úvahy pripadajú ako streľba a útoky torpéd britských bojovníkov, tak rozhodnutie nemeckej posádky otvoriť ventily na dne lode, o ktorom hovorili preživší námorníci. 

Skaza najväčšej Hitlerovej pýchy:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Od konca 80. rokov síce zamierilo k troskám Bismarcku niekoľko výprav, ktoré pomocou ponoriek preskúmali aj časť vnútorných priestorov pomerne zachovalého vraku, ani tie ale nedali jasnú odpoveď. Ako však tvrdili pamätníci bitky, aj keby zostali ventily uzavreté, nemohlo to na osude lode nič zmeniť. Britské námorníctvo bolo rozhodnuté bojovú loď zničiť za každú cenu a hoci nebolo ostreľovanie nehybného kolosu príliš presné, určite by sa potopil, hoci možno o pár hodín neskôr. 

Skaza najväčšej Hitlerovej pýchy:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: youtube/world history)

Veľká časť z viac ako dvetisíc námorníkov na palube, vrátane viceadmirála Günthera Lütjensa a kapitána lode Ernsta Lindermanna, zahynula už počas delostreleckého súboja. Napríklad velitelia Bismarcku podľa všetkého zahynuli, keď jeden z granátov vypálených Britmi zasiahol mostík. Ďalšie stovky mužov potopenie lode prežili a dúfali v záchranu, ktorej sa však dočkalo len 114 z nich. Britské lode prítomné na mieste totiž záchranné akcie čoskoro prerušili v obavách z útokov nemeckých ponoriek.

Rýchlo a vcelku neslávne tak skončila loď, ktorej spustenie na vodu prilákalo 14. februára 1939 do hamburského prístavu približne 60-tisíc ľudí. V slávnostný deň prehovoril sám ríšsky vodca Adolf Hitler a najmohutnejšie plavidlo nemeckého námorníctva pokrstila Dorothea von Löwenfeldová, vnučka "železného kancelára" Otta von Bismarcka.

Skaza najväčšej Hitlerovej pýchy:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: youtube/world history)

Trvalo ešte rok a pol, než bolo 251 metrov dlhé plavidlo s delami strieľajúcimi až 35 kilometrov ďaleko dokončené a zaradené do služby v nemeckom námorníctve. Od augusta 1940 potom nasledovali skúšky na mori, po ktorých Bismarck zamieril na prvú, a ako sa ukázalo aj poslednú, plavbu. Vyrazil 18. mája 1941 o deviatej večer z prístavu v obsadenej poľskej Gdyni. Po zastávke v taktiež okupovanom Nórsku, kde získal nový kamuflážny náter, zamieril podvečer 20. mája 1941 cez Dánsky prieliv medzi Islandom a Grónskom do severného Atlantiku. Napriek snahe o utajenie akcia s názvom Rheinübung  (cvičenie Rýn) ju už v tom čase sledovali Briti. 

Prvé dejstvo dopadlo pre Nemcov zdanlivo úspešne, keď 24. mája Bismarck potopil krížnik Hood (behom pár okamihov vtedy zomrelo 1415 členov posádky). Zo strategického hľadiska ale znamenalo prezradenie plavby prehru, bojová loď bola navyše ľahko poškodená, a preto zamierila na opravu do Francúzska. Kráľovské námorníctvo, otrasené stratou pyšného krížnika, bolo rozhodnuté za každú cenu ho zastaviť. A vďaka nasadeniu lietadlových lodí sa mu to nakoniec aj podarilo. 

Nemci, podobne ako neskôr v priebehu vojny aj Američania a Japonci, sa tak presvedčili, že éra veľkých hladinových lodí sa blíži ku koncu. Cestu ku skaze Bismarck totiž otvoril zásah jediným torpédom, zhodeným z trochu obstarožného dvojplošníka Fairey Swordfish, ktorý na miesto bitky dopravila lietadlová loď. Lietadlá, hoci štartujúce z pozemných základní, sa stali osudnými aj jeho sesterskej lodi Tirpitz. V novembri 1944 ju v nórskom fjorde potopili bombardéry Kráľovského letectva. 

Viac o téme: HitlerDruhá svetová vojnaBojová loďBismarck
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu