Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Dôkaz, ktorý by mohol zmeniť základy cirkvi: Záhadné evanjelium hovorí o Ježišovej žene

Mohol mať Ježiš manželku, ktorá nasledovala jeho učenie? Zobraziť galériu (3)
Mohol mať Ježiš manželku, ktorá nasledovala jeho učenie? (Zdroj: Profimedia)

CAMBRIDGE - Papyrus, ktorého pôvod je opradený tajomstvom, vyvoláva množstvo sporných otázok. Niektorí ho považujú za dôkaz, že Ježiš nežil v celibáte, ale mal manželku, ktorá sa stala jeho učeníčkou.

Ak by sa vedcom podarilo dokázať pravosť papyrusu, niektoré z ústredných cirkevných dogiem by boli ohrozené. Papyrus je známy ako evanjelium Ježišovej ženy a vyvolal celosvetovú senzáciu. Hoci sa zo starovekej koptskej písomnosti zachoval len fragment, pravdepodobne bola súčasťou rozsiahlejšieho textu.

Svet má nového Mesiáša: Som reinkarnovaný Ježiš, jeho karbónová kópia, tvrdí Austrálčan (71)

Papyrus obsahuje riadok, ktorý bol preložený ako „Ježiš im povedal: Moja žena... ona bude môcť byť mojou učeníčkou.“ Odkazuje tiež na ženu menom Mária, ktorá bola interpretovaná ako Mária Magdaléna. Podľa LiveScience však papyrus môže byť zavádzajúci. Harvardská profesorka Karen Kingová tvrdí, že pôvod papyrusu, ktorý objavila verejnosť až v roku 2012, je záhadný. Posledný vlastník papyrusu ho mal kúpiť od obchodníka Hansa Ulricha Laukampa v novembri 1999. Ten ho mal zasa v roku 1963 kúpiť od predávajúceho vo východonemeckom Postupime.

Senzácia s kontroverzným pôvodom

Vyzerá to však tak, že Laukamp, ktorý zomrel v roku 2002, nebol zberateľom a jeho právnik spochybnil, že by niekedy papyrus vlastnil. Navyše, v tom čase žil v západnom Nemecku. Laukamp a jeho žena nemali žiadne deti a podľa ich žijúceho známeho papyrus nikdy nespomínali. Ak by papyrus naozaj vlastnil, vyžadovalo by si to svojho času veľkú dávku tajnostkárstva a odvážnu cestu do NDR, ktorou by riskoval väzenie.

Farníkov už stáročia mätie tajomná červená značka pod obrazom Ježiša!

Laukamp bol v skutočnosti majiteľom výrobnej spoločnosti s továrňou v Berlíne a kanceláriou na Floride. Zamestnával vedcov a kvalifikovaných odborníkov, ktorí boli schopní vyprodukovať dôveryhodný falzifikát. Keď v roku 1999 zrejme Laukamp papyrus predal, utratil množstvo peňazí na novú továreň v Berlíne, na nový dom v Benátkach a otvoril novú kanceláriu na podnikanie. Takisto je však možné, že Laukampovo meno bolo zneužité anonymným majiteľom kvôli zaujímavému príbehu.

Dôkaz, ktorý by mohol
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Profimedia)

Karbónové datovanie preukázalo, že papyrus pochádza približne zo siedmeho až ôsmeho storočia nášho letopočtu, ale jeho pôvod a zmysel je dodnes nejasný, uviedol Daily Mail. Mohol byť pokusom o emancipáciu cirkvi. Fragment je podľa odborníkov spojením Tomášovho evanjelia a pochybného pochopenia koptských textov. Ďalší experti si myslia, že použitý atrament pochádza z modernej doby, hoci egyptológ Leo Depuydt hovorí, že žiadny z testov ho nepresvedčil o tom, že by bol text falzifikátom. Napriek tomu je väčšina odborníkov k papyrusu skeptická. Jeho posledný vlastník totiž tvrdil, že od zberateľa získal v roku 1999 ešte ďalších päť papyrusov, ktoré sa v roku 1960  objavili v NDR.

Dôkaz, ktorý by mohol
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Profimedia)

 

Viac o téme: EvanjeliumJežišMária Magdaléna
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu