Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Kedysi dovolenkový raj, dnes prázdna diera: Tunisko zažíva po krvavom atentáte katastrofu

Masaker v Súsa.
Masaker v Súsa. (Zdroj: SITA)

TUNIS - Nádžih Amára sedí v tieni palmy na plastovej stoličke a hľadí do prázdna. Je predavačom keramických suvenírov v tuniskom prístave Kantáví, ktorý leží štyri kilometre od Súsy, kde pred mesiacom atentátnik zabil 38 cudzincov. Po turistoch sa odvtedy zľahla zem. Podľa stanice Al-Džazíra ich v porovnaní s vlaňajším júlom ubudlo 70 percent.

Teroristické útoky otriasli svetom: Mapa krajín, kde vám hrozí najväčšie nebezpečenstvo

Amára má z každého predaja štvrtinu pre seba, už niekoľko dní ale nepredal vôbec nič. "Bojím sa, čoskoro mi dôjdu peniaze na jedlo," hovorí štyridsaťpäťročný otec dvoch detí. Úspory vraj nemá, pretože ich nikdy nepotreboval. V lete vždy zarobil dosť na to, aby si rodina žila dobre po zvyšok roka. Robí to tak od svojich 16 rokov a nič iné nevie.

Turistika živí 400.000 z desiatich miliónov Tunisanov, a ak sa k tomu pripočítajú rodiny, potom je na turistoch závislá pätina občanov. Ďalší žijú z cestovného ruchu nepriamo ako poľnohospodári, ktorí predávajú úrodu hotelom. Vlani pochádzalo 14 percent hrubého domáceho produktu Tuniska z turistiky.

Súsa je v týchto dňoch nezvyčajne pokojná. Vidieť je iba Alžírčanov, Líbyjčanov a Rusov, ktorých atentát neodradil. Lenže tí nič nekupujú. "Cítime sa tu bezpečne, sme zvyknutí na útoky z domova," krčí ramenami Alžírčan na pláži.

Je tu síce pár Európanov, ale väčšina z nich kvôli rodinným zväzkom. Šesťdesiatročná Michele Berteauxová si prenajíma byt neďaleko hotela Imperial, ktorý bol dejiskom atentátu. Jej dcéra sa vydala za Tunisana a Francúzka stráži vnuka driemajúceho v kočíku. "Tu ho zabili," ukazuje na guľkami zbrázdenú stenu domu, kde bol atentátnik usmrtený. Tento rok zvažovala, či sa do Tuniska vydá. "Ale u nás vo Francúzsku sa tiež strieľa," vyhlásila.

Tunisko má problémy od marca, kedy atentátnici zabili v múzeu Bárdá v metropole 22 ľudí. Od tej doby kvôli nedostatku klientely zavrelo 23 hotelov a bez práce sa ocitlo 2400 ich zamestnancov. Niekoľko málo z tých, ktorí majú trvalý pracovný pomer, dostáva vládnu podporu.

Vplyvom ťažkostí v turistickom sektore sa tento rok očakáva len jednopercentný rast ekonomiky, čo je najnižšie číslo od roku 2011, kedy revolúcia zvrhla bývalého prezidenta Zína Abidína bin Alího. Tunisania sa stretávali so zvyšujúcimi sa nákladmi už pred atentátmi. Dvadsaťštyriročný Kajs Zajdí zo Súsy už dlhší čas uvažuje o tom, že odíde. "Chcem odtiaľto preč, tu sú všetky dvere zatvorené." Spolu s priateľom dnes urobili obchod - predali jednu magnetku a tričko za ekvivalent asi 10 eur.

Zajdí sa pokúsil už dvakrát dostať sa do Talianska. Prvýkrát mu to zmarila tuniská pobrežná hliadka, druhýkrát síce v Taliansku pristál, ale po dvoch dňoch ho poslali späť. Zajdí, ktorý svoje pravé meno neprezradil, sa pokúsi znova. Chce si našetriť, aby mohol zaplatiť prevádzačom. Ráta, že potrebuje 1115 dolárov (cca 1020 eur). Kedysi zarábal mesačne 165 dolárov, teraz mu zamestnávateľ dáva len 71 dolárov. Zajdí uvažuje, že začne predávať drogy. Niekoľko ľudí z jeho okolia sa vraj prihlásilo k Islamskému štátu, podobne ako tomu bolo v prípade strelca zo Súsy. "Neodsudzujem bojovanie v Sýrii, ale ma to neláka. Dúfam, že nájdem lepší život v Európe. To, čo ten terorista urobil tu, je hlúposť. Tu nie je žiadna vojna. Nech zhorí v pekle," povedal.

Navdíl Zifalláh sedí na terase svojej prázdnej kaviarne Le Soleil a hovorí, že ak to pôjde takto ďalej, o niekoľko mesiacov bude nútený podnik zatvoriť. "Nebudeme schopní platiť náklady," povedal. Vláda poskytla hotelom odklad na platby za plyn, vodu a elektrinu, ale reštaurácií a obchodov sa to netýka. Zifalláh každé ráno servíruje zadarmo policajtom kávu a po atentáte v Súse sa ich pýtal, prečo im trvalo 40 minút, než atentátnika zastrelili.

"Nemienim riskovať život za 500 dinárov (cca 220 eur) za mesiac," povedal jeden. Bol v čase útoku v Súse, ale bál sa priblížiť ku strelcovi. Ďalší policajt povedal, že museli počkať, než veliteľ vydal príkaz na začatie paľby. Lenže policajti nemali náležité vybavenie - automatické pušky ani nepriestrelné vesty. To sa teraz zmenilo. Majú oboje a navyše člny a autá a v uliciach je oveľa viac hliadok ako prv.

"Nemáme v Tunisku s terorizmom skúsenosti, ale je pravda, že opatrenia mohli byť sprísnené už po útoku v Bárdá," priznal hovorca ministerstva cestovného ruchu Zubajr Džabalí. Ministerstvo začalo hľadať "nový trh" a ponúka pobyty v Indii a Číne. Minister cestovného ruchu lobuje aj v Európe a snaží sa získať Európanov, najmä Britov, späť.

Prázdne hotely sú tiež príležitosťou pre domácu dovolenku. Účtovník Muhammad a banková úradníčka Mirjam ležia na ležadlách pred hotelom Bellevue, ktorý je hneď vedľa Imperialu. V oboch je asi 50 hostí, zlomok z niekoľkých stoviek, ktorí sa tam obvykle zdržiavali. "Najskôr som mala obavy, ale potom som sa rozhodla sem ísť, aby som podporila krajanov," povedala Mirjam.

Viac o téme: TuristiAtentátTunisko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu