Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Čítajte, čo sa deje s vašim telom, keď pijete coca-colu: Zostanete zhrození

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto

LONDÝN - Všetci tí, ktorí pijete coca-colu, pozorne čítajte. Je všeobecne známe, že tento nápoj príliš neprospieva ľudskému zdraviu, no my vám teraz prinášame informácie o tom, čo presne sa deje s našim telom po tom, ako ho vypijeme. Nie je to nič pekné.

Máme zlé správy pre všetkých, ktorí obľubujú sladký a sýtený nápoj coca-cola. To, čo robí s ľudským telom, je to totiž na pováženie. Jej účinok sa dá rozdeliť podľa časovej osi.

Prvých 10 minút

Váš organizmus po vypití 330 ml plechovky zasiahne dávka desiatich lyžičiek cukru, čo predstavuje dennú dávku. Za normálnych okolností by ste sa z takéhoto presladenia pozvracali, pridaná kyselina fosforečná ale sladkú chuť zredukuje a dovolí vám ju vstrebať.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky.sk)

20 minút

Hladina cukru v krvi sa výrazne zvýši, čo dá zabrať vášmu inzulínu. Pečeň na to zareguje tak, že všetok prijatý cukro premení na tuky.

40 minút

Dokončilo sa vstrebávanie kofeínu. Zreničky sa rozšíria, krvný tlak stúpne v dôsledku toho, že pečeň "vyhodí" do krvného obehu viac cukru. Adenozínové receptory v mozgu sa zablokujú, aby sa zabránilo ospalosti.

45 minút

Telo zvýši tvorbu dopamínu, čo stimuluje centrum potešenia v mozgu. Rovnaký účinok má, mimochodom, aj heroín.

60 minút

Kyselina fosforečná viaže vápnik, magnézium a zinok v čreve, čo ešte viac nabudí metabolizmus. K tomu sa ešte pridružia vysoké dávky cukru a umelých sladidiel, ktoré spôsobia nadmerné vylučovanie vápnika močom.

60 minút

Močopudný účinok kofeínu vstupuje do hry. Začínate vylučovať viazaný vápnik, magnézium a zinok, ktoré mali smerovať do vašich kostí, a taktiež vylúčite aj sodík, elektrolyt a vodu.

60 minút

Šialenstvo vo vašom tele pomaly doznieva, účinok predávkovania cukrom sa ale naopak začína prejavovať naplno. Ste podráždený a/alebo spomalený. A pravdepodobne dostanete chuť na ďalšiu colu. Všetka voda, ktorá sa nachádzala v cole, by už v tejto chvíli mala byť vylúčená (močom) z vášho tela. Škoda, pretože namiesto toho mohla poslúžiť na hydratáciu organizmu či posilnenie kostí a zubov.

 

Nástenka, ktorá by mala visieť na každej škole: Pozrite sa, koľko cukru vypijete

Na základe týchto zistení možno skonštatovať, že pitie coly je nezdravé, čo konieckoncov potvrdili aj mnohí odborníci. "Cola má nielenže vysoký obsah fruktózy kukuričného sirupu, ale je taktiež plná rafinovaných solí a kofeínu. Pravidelná konzumácia týchto látok vo vysokých množstvách, ako môžme nájsť v cole a iných potravinách alebo nápojoch, môže viesť k zvýšenému krvnému tlaku, srdcovým ochoreniam, cukrovke a obezite," vysvetlil farmaceut Niraj Naik. "Asi vás tieto údaje šokujú, no mali by ste to brať ako náznak toho, že ju nemáte piť," pridala sa odborníčka na výživu Ella Allredová.

Viac o téme: Coca-cola
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu