Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Vianočná kométa mala priniesť druhého Ježiša: Záhadne zmizla!

Kométa sa blíži ku Slnku Zobraziť galériu (2)
Kométa sa blíži ku Slnku (Zdroj: profimedia.sk)

WASHINGTON - Kométa ISON pri včerajšom tesnom prelete okolo Slnka zrejme zanikla. Informovali o tom vedci, podľa ktorých vesmírne teleso zjavne ukončilo svoju 5,5 milióna rokov trvajúcu púť do vnútornej oblasti slnečnej sústavy. Príchod druhého Krista sa tak (zatiaľ) nekoná.

Vlasaticu objavila 21. septembra 2012 dvojica astronómov - Bielorus Vitalij Nevski a Rus Arťom Novičonok, pomocou ďalekohľadu International Scientific Optical Network (ISON), podľa ktorého dostala svoje označenie ISON.

Kométa sa podľa odborníkov najviac priblížila k Slnku na 1,2 milióna kilometrov vo štvrtok o 19:37 SEČ. Astronómovia použili všetky možné solárne teleskopy, aby ju zachytili, až sa opäť vynorí po oblete Slnka, ale márne.

Vianočná kométa mala priniesť
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: profimedia.sk)

"Nevidím vôbec nič, čo by sa vynorilo spoza slnečného disku," vyhlásil astrofyzik Karl Battams z Námorného vedeckého laboratória vo Washingtone pri živom vysielaní televízie amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA). "Je smutné, že to skončilo takto, ale o tejto kométe ešte zistíme viac," dodal s tým, že nezostali ani vôbec žiadne stopy po jej kedysi jasnom chvoste.

Nenaplnia sa tak predpovede, podľa ktorých mala Vianočná kométa predznamenávať apokalypsu či dokonca príchod druhého Krista. Niektorí náboženskí fanatici tvrdili, že skratka ISON v sebe skrýva prešmyčku. Na jednej strane sa dá vyložiť ako I SON, čiže Ja Syn a zároveň aj ako SION, biblická hora a údajné miesto poslednej večere Pána. Sion zároveň býva aj symbolom pre nebesá.

ISON pri najbližšom priblížení prelietal slnečnou atmosférou rýchlosťou presahujúcou 350 kilometrov za sekundu. V prostredí, do ktorého sa pritom dostala, dosahuje teplota 2760 stupňov Celzia. To je dosť na vyparenie nielen ľadu , ale celého jadra kométy.

Ak by kométa, alebo nejaký jej väčší zvyšok, blízke stretnutie s hviezdou predsa len prečkala, potom by mala byť v priebehu jedného alebo dvoch týždňov viditeľná voľným okom zo Zeme.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu