Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Chlapcovi nepovedali, že zomiera: Prišiel na to pomocou Googlu!

Dominik a Dominic
Dominik a Dominic (Zdroj: swns.com)

HOLSWORTHY - U osemročného Dominika Staceyho zistili lekári veľmi vážnu chorobu, ktorá končí predčasnou smrťou. Chlapcovi rodičia sa rozhodli diagnózu pred synom zamlčať, ten však na závažnosť svojho zdravotného stavu prišiel sám. A to pomocou internetového vyhľadávača, do ktorého zadal spojenie "unavené nohy".

Tridsaťtriročný otec priznal, že jedným z najhorších okamihov v jeho živote bolo, keď mu Dominic povedal, čo o svojej chorobe zistil. "Prišiel ku mne a spýtal sa, prečo som mu klamal. Spoločne sme si sadli a všetko mu vysvetlili, ale bola to tá najťažšia konverzácia, ktorú som kedy viedol," povedal.

Dominik chcel vedieť, či ho choroba nazývaná Duchenneova svalová dystrofia môže zabiť. Väčšina pacientov totiž neprežije tridsiatku, pretože nakoniec sú zasiahnuté aj dýchacie svaly a srdcový sval.

Otec tiež uviedol, že syn sa už nejaký čas prebúdza v hrôze: "Má nočné mory a vždy nás volá, aby sme ho objali.Raz v noci ma žiadal, aby som našiel liek na jeho chorobu, a to ma zasiahlo ako rana kladivom."

Dominic je kvôli ochabovaniu svalstva už na vozíku. Takto postihnuté deti nie sú schopné zdvihnúť ruky nad hlavu, často padajú a medzi ôsmym a dvanástym rokom prestávajú byť schopné samy chodiť. Chlapec navyše trpí epilepsiou a denne má okolo dvadsiatich výpadkov.

Rodičia Carolina a Dominic majú štyri deti. Dcéry sú zdravé, pretože Duchenneova svalová dystrofia postihuje takmer výlučne chlapcov. Gén pre dystrofín je najväčší známy ľudský gén, preto je pravdepodobnosť jeho mutácie vysoká.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu