Pondelok3. jún 2024, meniny má Karolína, Kevin, zajtra Lenka

SNS: Do samospráv má ísť 32 percent z daní, aj na komunálne byty

Predseda SNS Ján Slota
Predseda SNS Ján Slota

BRATISLAVA - Slovenská národná strana (SNS) chce po voľbách zmeniť princíp rozdeľovania peňazí medzi štát a samosprávu. Namiesto terajších 24 percent z výnosu z daní by malo ísť samosprávam na budúci rok 30 až 32 percent.

Daňová reforma je podľa predsedu strany Jána Slotu prvou podmienkou skutočnej decentralizácie a umožní aj nižší nájom v komunálnych bytoch. Tých by sa malo postaviť okolo 26-tisíc ročne za 30 miliárd korún. Išlo by najmä o jedno a dvojizbové byty pre mladé rodiny. Slota tvrdí, že už dnes by nebol problém 30 miliárd na byty nájsť, ak sa z večera do rána našlo 26 mld. Sk na spor s ČSOB. Daňová reforma má umožniť dotované nájomné, pretože teraz naň samosprávy nemajú. Bývanie a zamestnanosť považuje za základné podmienky na zvrátenie zlého demografického vývoja. Podľa neho majú Rómovia o 340 percent vyššiu pôrodnosť, preto sa obáva, že sa zo Slovenska stane Kosovo - nie s prevažujúcou albánskou, ale s rómskou menšinou.

Peniaze chce Slota získať aj znížením byrokracie. "Na Slovensku je skoro 600-tisíc ľudí vo verejnej správe. Keď ich počet znížime len o tretinu, nájdeme najmenej 50 miliárd," vyhlásil na tlačovej besede. Zrušil by aj niektoré ministerstvá, najmä ministerstvo kultúry a ministerstvo výstavby a regionálneho rozvoja. Ich agenda by prešla do sekcií ministerstiev školstva a hospodárstva. "To budú tie prvé veci, ktoré budeme navrhovať do parlamentu."

Rómske deti navrhuje SNS na základe dobrovoľnosti umiestňovať do internátnych škôl. Tam by šli aj prídavky na tieto deti. Nutná je väčšia vymožiteľnosť práva medzi Rómami. "Za to, že trinásťročná rodí druhé alebo tretie dieťa musí byť niekto zodpovedný," dodal predseda SNS.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu