Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Sto bojovníkov v plnej zbroji, schyľuje sa k boju o tanker?

MOGADIŠO - Americké námorníctvo a majiteľ zadržiavaného saudskoarabského tankeru odmietli potvrdiť informácie, podľa ktorých piráti žiadajú za vydanie lode 25 miliónov dolárov. Podľa Rijádu sa stále vyjednáva. Piráti prepravili tanker s ropou za 100 miliónov dolárov k somálskemu prístavu Haradheere, kam dnes dorazilo asi sto ozbrojených mužov odhodlaných k boju.

Piráti uniesli tanker Sirius Star asi pred týždňom v Indickom oceáne. Podľa štvrtkových správ dali majiteľom na zaplatenie výkupného desať dní. "Počul som to, ale nemôžem to potvrdiť," uviedol dnes hovorca amerického námorníctva Nathan Christensen.

Muž, ktorý si hovorí Ahmed a vyjednáva v mene pirátov agentúre Reuters povedal, že na výkupnom sa zatiaľ nedohodli. Ako súčasne uviedol, na palube lode je okrem 25 členov posádky 30 únoscov. Tanker údajne kotví 28 kilometrov východne od Haradheere.

V samotnom Harardeere, asi 300 kilometrov severne od Mogadiša, sa dnes objavila asi stovka ozbrojených mužov. Podľa výpovedí miestnych chce toto komando bojovať na strane pirátov v prípade, ak sa niekto pokúsi tanker oslobodiť násilím. Bojovníci údajne prišli z centrálneho Somálska a niektorí zostali v okolitých dedinách pripravení vyraziť do prístavu v prípade, ak budú povolaní. Ďalšie zdroje však tvrdia, že ide o radikálnych moslimov, ktorí chcú naopak zaútočiť na pirátov za to, že zajali plavidlo moslimskej krajiny.

Námorní dopravcovia vo štvrtok oznámili, že kvôli dramatickej situácii pri Africkom rohu neposlali niekoľko plavidiel do Európy cez Suezský kanál, ale nechávajú ich radšej oboplávať Afriku okolo mysu Dobrej nádeje.

Od únosu saudskoarabského tankera sa ocitli v rukách pirátov ďalšie tri lode. Od začiatku roka somálski piráti zaútočili na viac ako 90 lodí a zmocnili sa takmer 40 z nich. V ich rukách naďalej zostáva 18 plavidiel, na ktorých je okolo 300 členov posádok. Na výkupnom už získali desiatky miliónov dolárov. Bezpečnostná rada OSN vo štvrtok odhlasovala sankcie proti všetkým, ktorí sa budú podieľať na násilí a nestabilite Somálska.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu