Nedeľa2. jún 2024, meniny má Oxana, Xénia, zajtra Karolína, Kevin

Donald Trump vystúpi na výročnom stretnutí Národnej asociácie držiteľov zbraní

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: TASR/AP/Mark Peterson)

DALLAS - Republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump v sobotu vystúpi na výročnom zasadnutí vedenia Národnej asociácie držiteľov zbraní (NRA). Informuje agentúra Reuters.

Pôjde o deviate vystúpenie Trumpa na zasadnutí vplyvnej lobistickej skupiny a rovnako ako v minulosti sa očakáva, že bude ostro vystupovať proti novým obmedzenia vlastníctva strelných zbraní. NRA podporovala Trumpa v predvolebnej kampani v roku 2016 a tiež počas jeho prezidentského mandátu. Oceňovala, že vymenoval troch konzervatívnych sudcov na Najvyšší súd a podnikol sériu krokov, o ktoré sa usilovala. Jedným bolo označenie obchodov so strelnými zbraňami ako základné podniky počas pandémie COVID-19, čo im umožnilo zostať otvorené.

archívne video

Bývalý americký prezident Donald Trump si bol zahrať svoj obľúbený golf (Zdroj: Profimedia)

Republikáni s podporou NRA a iných lobistických skupín vo veľkej miere odmietajú prísnejšie zákony o zbraniach s odvolaním sa na právo nosiť zbraň ustanovené v druhom dodatku ústavy USA. Tento postoj sa nezmenil ani po sérii masových prestreliek s množstvom obetí. Demokratická strana a prezident Biden sa pokúsil ich dôsledky zmierniť prísnejšou kontrolou predaja braní.

Trump sľúbil, že zruší toto pravidlo

Vo februárovom prejave na samostatnom zhromaždení NRA Trump sľúbil, že zruší pravidlo obmedzujúce predaj jedného typu príslušenstva zbraní a ďalšie predpisy zavedené administratívou prezidenta Joea Bidena.

Podľa prieskumov patria predpisy o strelných zbraniach medzi problémy rozdeľujúce spoločnosť v rámci USA, pričom veľká väčšina Američanov podporuje prinajmenšom nejaké obmedzenia. V marcovom prieskume agentúry Reuters/Ipsos uviedlo 53 percent respondentov, že vláda by mala regulovať vlastníctvo zbraní, pričom 38 percent respondentov nesúhlasilo. Medzi republikánmi to bolo 35 percent.

Viac o téme: StretnutieZbraneDonald Trump
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu