Nedeľa2. jún 2024, meniny má Oxana, Xénia, zajtra Karolína, Kevin

Po trase plynovodu Sila Sibíri 2 môže do Číny prichádzať aj ruská ropa, povedal Putin

(Zdroj: TASR/AP/Alexander Ryumin, Sputnik, Kremlin Pool Photo)

MOSKVA - Rusko by mohlo dodávať Číne svoju ropu tou istou trasou, akou má prechádzať navrhovaný plynovod. Vyhlásil to v piatok (17. 5.) ruský prezident Vladimir Putin. Informuje správa agentúry Reuters.

Putin na záver dvojdňovej návštevy Číny uviedol, že spolu so svojimi hostiteľmi potvrdil záujem o pokračovanie v navrhovanom plynovode s názvom Sila Sibíri 2. "Navyše je možné položiť plynovod aj ropovod v tom istom koridore," povedal v televíznom rozhovore Putin, čím oživil myšlienku, o ktorej sa diskutovalo už v roku 2018. Uviedol však, že existujú aj iné možnosti dodávok, napríklad tankermi po Severnej morskej ceste cez Arktídu.

archívne video

Radačovský vyhlásil ZÁPADU vojnu priamo v europarlamente (Zdroj: europarl.europa.eu)

"Všetky možnosti sú otvorené, všetky sú prijateľné a ekonomicky uskutočniteľné. Je potrebné vybrať tú najlepšiu. Som si istý, že aj táto práca bude dokončená," povedal ruský líder na tlačovej konferencii.

Napriek Putinovým optimistickým vyjadreniam a po rokoch diskusií o navrhovanom plynovode Sila Sibíri 2 sa Rusko a Čína zatiaľ nedohodli na jeho výstavbe. Podpredseda ruskej vlády Alexander Novak v piatok uviedol, že Moskva a Peking by príslušnú dohodu mohli podpísať v najbližšom čase.

Plynovod by mal ročne prepravovať 50 miliárd kubických metrov

Plynovod by mal ročne prepravovať 50 miliárd kubických metrov (m3) suroviny z regiónu Jamal na severe Ruska cez Mongolsko do Číny. Počas návštevy ruského prezidenta Vladimira Putina v Číne Putin a jeho čínsky náprotivok Si Ťin-pching prisľúbili "novú éru" strategického partnerstva. Čína je spolu s Indiou momentálne pre Rusko kľúčovým spojencom, ktorý Moskve pomáha podporovať vojnovú ekonomiku.

Viac o téme: PlynovodRopaRuskoČínaVladimir PutinSila Sibíri 2
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu