Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

MIMORIADNY ONLINE Ukrajinská bezpečnostná služba odhalila agentov, ktorí chystali atentát na Zelenského

Volodymyr Zelenskyj Zobraziť galériu (2)
Volodymyr Zelenskyj (Zdroj: Facebook/Volodymyr Zelenskyj)

MOSKVA/KYJEV - Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU) odhalila sieť agentov ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB), ktorí údajne pripravovali atentát na prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie SBU uviedla, že v rámci vyšetrovania zadržali dvoch plukovníkov ukrajinskej Správy štátnej bezpečnosti (UDO), ktorí spolupracovali s Ruskom. Situáciu na Ukrajine sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 803

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 803 (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:54 Dvaja gruzínski dobrovoľníci bojujúci za Ukrajinu, David Gogadze a Beso Lomidze, boli zabití počas nepriateľských akcií v sektore Avdiivka, uviedla jednotka Čierneho orla 7. mája.

21:24 Najmenej šesť ľudí vrátane šesťročného dievčaťa a 91-ročnej ženy utrpelo zranenia počas intenzívneho dňa ruských útokov v Nikopole na juhovýchode Dnepropetrovskej oblasti, informovali úrady 7. mája.

20:50 Ruské úrady označili v utorok americkú mimovládnu organizáciu Freedom House v Rusku za "neželateľnú". Informujú o tom agentúry AFP a Reuters.

20:37 Zelenského hodnotenie, ktoré zvýšilo jeho vedenie počas vojny, klesá, čo niektorých vedie k spochybňovaniu jeho legitimity. Aj po páde sa však drží nad 50 %.

20:20 Toto je číslo 54 týždenného bulletinu ukrajinského zákonodarcu Jaroslava Zhelezniaka „Ukrajinská ekonomika v skratke“, ktorý zdôrazňuje kroky prijaté v ukrajinskom parlamente týkajúce sa podnikania, ekonomiky a medzinárodných finančných programov.

20:02 Členovia ruského nacionalistického motorkárskeho klubu "Noční vlci" v utorok navštívili pamätník bojov na Seelowských výšinách pri Berlíne. Informuje o tom tlačová agentúra DPA.

19:51 Ruský výrobca bojových lietadiel Su-30 odkúpil späť svoje vlastné vojenské vybavenie, ktoré bolo predtým predané zahraničným partnerom v hodnote viac ako 400 miliónov dolárov v rokoch 2022 a 2023, informoval 7. mája ruský nezávislý portál Moscow Times s odvolaním sa na colné údaje.

19:29 Taliansko dodáva Ukrajine zbrane len na použitie v rámci hraníc krajiny, povedal 7. mája podľa tlačovej agentúry ANSA minister zahraničných vecí Antonio Tajani.

19:01 Približne polovica severokórejských rakiet vypálených na Ukrajinu Ruskom zlyhala a explodovali vo vzduchu, informovala 7. mája agentúra Reuters s odvolaním sa na ukrajinskú generálnu prokuratúru.

18:43 EÚ navrhla obmedzenia pre 11 lodí, o ktorých sa predpokladá, že sú súčasťou tieňovej flotily plavidiel, ktoré pomáhajú Rusku vyhnúť sa sankciám, informovala 7. mája agentúra Bloomberg.

18:05 Ukrajina a Španielsko dokončili rozhovory o texte bilaterálnej bezpečnostnej dohody, povedal prezident Volodymyr Zelenskyj 7. mája po telefonáte so španielskym premiérom Pedrom Sánchezom.

17:54 Obvinenia Ukrajiny aj Ruska, že druhá strana použila chemické zbrane počas rozsiahlej invázie, zostávajú "nedostatočne podložené", uviedla Organizácia pre zákaz chemických zbraní (OPCW) 7. mája.

17:37 Dvadsaťjedenročný ukrajinský vojak Nazarij Hryncevyč, známy aj pod volacím znakom "Hrinka", bol zabitý na fronte, oznámila 7. mája skupina špeciálnych síl Kontakt 12 brigády Azov.

17:09 Francúzsky prezident Emmanuel Macron v utorok čínskeho lídra Si Ťin-pchinga pohostil pri obci Bagnere-de-Bigorre v Pyrenejach, ktoré v detstve často navštevoval. Takisto rokovali o vojne na Ukrajine i obchodných vzťahoch. Informujú o tom agentúry AFP a Reuters.

16:40 Telá troch utopených Ukrajincov v brannom veku vylovila ukrajinská pohraničná stráž z rieky Tisa, ktorá tvorí časť hranice Ukrajiny s Rumunskom. Informuje o tom v utorok agentúra AFP s tým, že Ukrajinci sa cez túto rieku často pokúšajú preplávať do Rumunska, aby sa tak vyhli odvodu.

16:20 Ukrajina neustále vymýšľa nové spôsoby, ako ničiť ruské lode v moriach okolo okupovaného Krymu, povedal 7. mája hovorca vojenskej rozviedky Andrij Jusov.

15:45 EÚ odporučila svojim členom, aby sa nezúčastnili na inaugurácii ruského prezidenta Vladimira Putina 7. mája, ale konečné rozhodnutie bolo na jednotlivých vládach, uviedol hovorca EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Peter Stano.

15:35 Ukrajinská generálna prokuratúra uviedla, že preskúmala trosky 21 z približne 50 balistických striel vypálených Ruskom od konca decembra do konca februára. Cieľom je posúdiť možnú vojenskú spoluprácu medzi Moskvou a Pchjongjangom. Informuje o tom agentúra Reuters.

15:00 Maďarský štátny tajomník Tristan Azbej uviedol, že existujú "pozitívne signály" týkajúce sa plnenia požiadaviek Budapešti v otázkach národnostných menšín zo strany Ukrajiny.

14:55 Ruský prezident Vladimir Putin zložil 7. mája na svoje piate funkčné obdobie prísahu na prepracovanom ceremoniáli, na ktorom sa väčšina západných krajín odmietla zúčastniť.

14:07 Francúzske ministerstvo zahraničných vecí v utorok oznámilo, že Rusko si v pondelok predvolalo francúzskeho veľvyslanca v Moskve. Obvinilo v tejto súvislosti ruský rezort diplomacie z manipulácie a zastrašovania. Informuje o tom agentúra Reuters.

13:30 Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU) odhalila sieť agentov ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB), ktorí údajne pripravovali atentát na prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie SBU uviedla, že v rámci vyšetrovania zadržali dvoch plukovníkov ukrajinskej Správy štátnej bezpečnosti (UDO), ktorí spolupracovali s Ruskom.

13:10 Bosporský prieplav, ktorý spája Čierne a Stredozemné more, je uzatvorený pre lodnú dopravu, pretože nákladná loď smerujúca z Ukrajiny tam v utorok nabehla na plytčinu, oznámili turecké úrady. Informujú o tom agentúry DPA a Sinchua.

12:52 Jednu obeť a štyroch zranených si vyžiadal ruský delostrelecký útok v ukrajinskej Sumskej oblasti, oznámila v utorok oblastná polícia. Informuje o tom správa z agentúry AFP.

10:02 Kremeľ sa s pomocou jadrových hrozieb a diplomatického zastrašovania snaží manipulovať rozhodnutie Západu ohľadom pomoci Ukrajine. S odvolaním sa na pondelkové oznámenie Moskvy, podľa ktorého ruská armáda chystá cvičenie zahŕňajúce prípravu rozmiestnenia a použitie taktických jadrových zbraní, to dnes v analýze uviedol americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW).

9:43 Európska ľudová strana (EPP) zatlačila na šéfa diplomacie EÚ Josepa Borrella, aby Európska únia nevyslala svojho veľvyslanca v Rusku na utorňajšiu slávnostnú prísahu ruského prezidenta Vladimira Putina na ďalšie funkčné obdobie. Informuje o tom týždenník Politico.

9:33 Súd v meste Vladivostok na ruskom Ďalekom východe v utorok rozhodol, že vojak americkej armády zadržaný pre podozrenie z krádeže bude do 2. júla vo vyšetrovacej väzbe. S odvolaním sa na ruské tlačové agentúry o tom informovala AFP.

8:36 Čínsky prezident Si Ťin-pching v pondelok varoval pred očierňovaním Číny v súvislosti s konfliktom na Ukrajine a trval na tom, že Peking zohráva "pozitívnu úlohu" v snahách o nájdenie mierového riešenia ukrajinského konfliktu. Informuje o tom správa z agentúry AFP.

6:39 Veľvyslanec Európskej únie (EÚ) v Rusku sa nezúčastní na slávnostnej inaugurácii ruského prezidenta Vladimira Putina na ďalšie funkčné obdobie na poste hlavy štátu, oznámil v pondelok hovorca Únie pre zahraničné veci Peter Stano. Informuje o tom správa z agentúry Reuters.

Británia kvôli vojne na Ukrajine nevyšle svojho zástupcu na Putinovu inauguráciu

"Ruský útok na Ukrajinu je nevyprovokovaným, vopred premysleným a barbarským útokom na suverénny demokratický štát," uviedol rezort britskej diplomacie prostredníctvom svojho hovorcu. Británia tiež podľa ministerstva "odsudzuje zavrhnutiahodné činy ruskej vlády, ktoré sú hrubým porušením medzinárodného práva a Charty OSN". Neúčasť na Putinovej inaugurácii, ktorá sa uskutoční v utorok 7. mája, oznámila v pondelok aj Európska únia (EÚ) a prostredníctvom svojho ministerstva zahraničných vecí aj Kanada.

Nemecko krátko predtým informovalo, že nebude mať zastúpenie na utorňajšom prezidentskom sľube Putina na jeho v poradí už piate šesťročné funkčné obdobie v úrade. Neúčasť ešte v nedeľu avizovala aj Česká republika. Naopak slovenský rezort diplomacie v pondelok oznámil, že SR bude na inaugurácii zastupovať chargé d'affaires. Francúzsko bude na utorňajšej inaugurácii Putina zastúpené prostredníctvom svojho veľvyslanca, oznámil v pondelok nemenovaný zdroj z prostredia tamojšej diplomacie.

V Rusku zadržali amerického vojaka: Pre obvinenia z krádeže sedí vo väzbe

V Rusku minulý týždeň zadržali amerického vojaka a obvinili ho z trestného činu krádeže, oznámila v pondelok armáda USA. Informujú agentúry AP a AFP. Podľa armádnej hovorkyne Cynthie Smithovej došlo k zadržaniu ešte 2. mája vo Vladivostoku. Meno vojaka zverejnené nebolo. Rusko vzápätí informovalo americké ministerstvo zahraničných vecí, ktoré "poskytuje príslušnú konzulárnu podporu vojakovi v Rusku". Armáda kontaktovala aj rodinu zadržaného, dodala Smithová s tým, že v súčasnej fáze nie je možné poskytnúť ďalšie podrobnosti.

Biely dom už predtým uviedol, že o prípade má vedomosť. Hovorca americkej Rady pre národnú bezpečnosť John Kirby spresnil, že vojak na nachádzal v Južnej Kórei, odkiaľ odišiel do Ruska. O zadržaní ako prvá informovala stanica NBC News, ktorá uviedla, že vojak cestoval do Ruska na vlastnú päsť a nešlo o služobnú záležitosť. Podľa televízie CNN bol zadržaný pre podozrenie z krádeže a aktuálne sa nachádza vo vyšetrovacej väzbe.

Agentúra AP uvádza, že vojak, hodnosťou štábny seržant, už v Južnej Kórei čakal na návrat do USA, miesto toho však odcestoval do Ruska. Ruské úrady v uplynulých rokoch zadržali viacero občanov USA, pripomína AFP. Kritici pritom Moskvu obviňujú z využívania týchto zadržiavaných na vyjednávanie o výmene za Rusov uväznených v Spojených štátoch. V decembri 2022 Rusko prepustilo na slobodu americkú basketbalovú hviezdu Brittney Grinerovú - výmenou za ruského obchodníka so zbraňami Viktora Bouta, známeho pod prezývkou "Obchodník so smrťou".

Viac o téme: VojnaInaugurácia prezidentaRuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu