Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Poliaci hovoria o ďalšej podpore pre Ukrajinu, TOTO odhaľuje analýza: Nemecko stláča ručnú brzdu!

Vojaci ukrajinskej armády kontrolujú vzdušný priestor Zobraziť galériu (2)
Vojaci ukrajinskej armády kontrolujú vzdušný priestor (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

WASHINGTON/BERLÍN – Ukrajina naďalej vzdoruje ruskej armáde aj vďaka podpore Západu. Severoatlantická aliancia (NATO) navyše odkázala svojím členom, aby dávali viac zo svojho HDP na obranu. Poľský minister zahraničia v tom má jasno. Zdá sa však, že Ukrajina nemá takú podporu, ako potrebuje. Podľa novinára von Marschalla stojí za tým nemecký kancelár.

archívne video

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 802 (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

Počas oficiálnej návštevy vo Washingtone sa minister zahraničných vecí Poľska Radoslaw Sikorski vyjadril, že "nemá zmysel vytvárať nereálne očakávania, ktoré sa nedajú naplniť". Myslel tým, pomoc Západu pre Ukrajinu. Ako uvádzajú Wiadomości s odvolaním sa na RMF FM, Sikorski okrem toho zdôraznil, že Ukrajina čaká na najbližšom júnovom summite NATO už konkrétne návrhy. 

Líder vo výdavkoch HDP na obranu

"Rozpočty na obranu v európskych krajinách neustále narastajú. Musia narastať! Rusko napáda svojich susedov a ohrozuje aj nás. Poľsko je tu lídrom," odkázal Sikorski na vysoký pomer HDP, ktoré dáva Varšava na obranu. Severoatlantická aliancia (NATO) je podľa neho najsilnejšou alianciou v histórii.

"Proti Rusku už raz (NATO) vyhralo. Teraz vyhrá opäť!" dodal. Minister zahraničia v sobotu štvrtého mája pre BBC World povedal, že Poľsko je lídrom NATO v oblasti výdavkov na obranu v pomere k HDP. V budúcom roku už môže prevýšiť súčasne stanovené 4 percentá.

Sikorski sa pre RMF FM odvolal aj na správy európskych tajných služieb, ktoré mali odhaliť plánované ruské sabotáže v Európe. Majú byť medzi nimi rôzne výbuchy, pokusy o podpaľačstvo či ničenie infraštruktúry. "Putin posiela do Európy eskardy smrti aj teroristov. Toto nie je nič nové," doplnil. 

Nemyslí si však, že Moskva sa rozhodne pre priamy útok na niektorého člena NATO. "Putin nie je tak ľahkovážny, že by zaútočil na člena NATO. Na druhej strane však podnikol inváziu na Ukrajinu a teraz je považovaný za vojnového štváča a zločinca," doplnil poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski.

Problém nie je na strane Ukrajiny 

Nemecký novinár Christoph von Marschall prišiel s desivou analýzou, v ktorej síce tvrdí, že NATO je po ekonomickej aj technickej stránke na tom lepšie ako Rusko, no Ukrajina podľa neho vojnu prehrá. Za hlavného vinníka tohto možného vývoja určil nemeckého kancelára Olafa Scholza. 

Marschall odvoláva svoje tvrdenie na konflikty z minulosti. Na Ukrajine by sa podľa neho mohol odohrať podobný scenár ako v Afganistane. "Aj tam sa napokon v roku 2021 Európa a USA stiahli pred Talibanom...Západu chýbalo odhodlanie tento konflikt vyhrať. Zle odhadol viacero vecí a nezameral sa na podstatu," uviedol. 

Olaf Scholz
Zobraziť galériu (2)
Olaf Scholz  (Zdroj: SITA/AP Photo/Francois Mori)

Ukrajina podľa Marschalla nemá problém s odhodlaním brániť sa, ale chybu vidí na strane Západu a jeho meškajúce dodávky zbraní. Z nemeckých politikov viní najmä kancelára Olafa Scholza. Jeho postoj opisuje ako "opatrný" čím "výrazne prispel k tomu, že sa Ukrajina dostala do nevýhodnej situácie". 

Blokovanie v Kongrese a tanky Leopard 

Ako príklad uvádza naťahovanie sa o tanky Leopard, čim Ukrajina mala prísť o strategickú výhodu voči Rusom. Nemecký žurnalista nezabudol spomenúť ani nekonečné dohadovanie sa v americkom Kongrese, kde republikáni mesiace blokovali pomoc pre Ukrajinu. 

Európa je v podobnej situácii ako v roku 1938, píše Marschall. Západ vtedy obetoval Československo v nádeji na záchranu mieru (politika ústupkov - appeasment). Váhavý postoj kolektívneho Západu by mohol za istých okolností využiť ruský prezident Putin aj teraz. Marschall spomína napätie v Pobaltí. "V takomto prípade sa Olaf Scholz zapíše do histórie ako kancelár, ktorý chcel zabrániť priamej vojne s Ruskom, ale svojimi krokmi nakoniec ju pomohol vyvolať," povedal na záver nemecký žurnalista Christoph von Marschall.

Viac o téme: PoľskoRadoslaw SikorskiOlaf ScholzVojna na UkrajineNemecký kancelárMinsiter zahraničných vecíPomocpre Ukrajinu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu