Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Záhada implózie ponorky Titan bližšie k vyriešeniu: Nová ŠTÚDIA naznačuje, prečo došlo k tragédii

(Zdroj: SITA/OceanGate Expeditions via AP, AP Photo/File)

WASHINGTON - Záhada implózie miniponorky Titan môže byť čoskoro vyriešená. Nová štúdia naznačuje, že päť ľudí, ktorí zahynuli na palube lode OceanGate, keď sa ponorila tisíce stôp pod hladinu mora, mohli byť obeťami „mikrodeformácie“.

Ponorka Titan vykonala viac ako 50 ponorov bez akýchkoľvek problémov pred svojou neslávne známou implóziou. Drobné nedokonalosti v tenkostennej konštrukcii sa mohli poškodzovať s každou plavbou, ktorú plavidlo podniklo pri návšteve miesta posledného odpočinku Titanicu, až nakoniec ustúpilo obrovskému tlaku oceánu na ceste odsúdenej na zánik 18. júna 2023, uvádzajú výskumníci z univerzity v Houstone. Informujú o tom odborníci pre The New York Post.

 

V článku publikovanom v časopise Proceedings of the National Academy of Sciences začiatkom tohto mesiaca experti skúmali, ako je „štíhlosť“ pologuľovitého plášťa s náhodnými nedokonalosťami mimoriadne náchylnejšia na deformáciu. „Najjednoduchšie vysvetlenie: vezmeš si dlhé špagety a zatlačíš na ne dvoma prstami. Čo sa stane? V podstate sa zlomia, prasknú,“ povedal pre The Post Roberto Ballarini, jeden z autorov článku a vedúci katedry stavebného a environmentálneho inžinierstva univerzity. Keď niečo stlačíte a je to nestabilné, značne sa to zdeformuje.

Ballarini zdôraznil, že štúdia priamo neskúmala, či mikrodeformácia prispela k tragédii Titanu, ale skúmala nádoby podobného tvaru a materiálu. Stále existuje niekoľko ďalších potenciálnych príčin katastrofy, vrátane problémov s kompozitným materiálom z uhlíkových vlákien trupu. No efekt deformácie môže byť jeden z nich.

Možnosť, že trup - vyrobený z kompozitu z uhlíkových vlákien - sa nejakým spôsobom degradoval, je niečo, čo by mali zvážiť odborníci, povedal Ballarini pre The Post. Tím univerzity použil počítačové simulácie na určenie náchylnosti Titanu na mikrodeformácie na základe jeho tvaru.

Na palube bol aj výkonný riaditeľ spoločnosti

Titan stratil kontakt so svojou materskou loďou v nedeľu 18. júna 2023 po asi dvoch hodinách ponoru. Americká pobrežná stráž o štyri dni neskôr oznámila, že zostatky miniponorky našla na oceánskom dne zhruba 490 metrov od vraku Titanicu. Experti po analýze trosiek dospeli k záveru, že Titan počas ponoru implodoval a nikto z pasažierov nemal šancu prežiť. Na palube plavidla bol v čase nešťastia aj výkonný riaditeľ spoločnosti prevádzkujúcej miniponorku Stockton Rush.

Firma OceanGate Expeditions si za miestenku na Titane účtovala 250-tisíc dolárov, experti však viackrát vyjadrili obavy o bezpečnosť daného plavidla. Spoločnosť OceanGate Expeditions, ktorá prevádzkovala miniponorku Titan, na neurčito pozastavila všetky prieskumné a komerčné aktivity.

Viac o téme: PonorkaTitanOceanGate
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu