Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Britský hlavný inšpektor väzníc kritizuje zadržiavanie migrantov na letiskách

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Britský hlavný inšpektor väzníc Charlie Taylor v pondelok skritizoval neprijateľné podmienky zadržiavania migrantov na letisku neďaleko Londýna, píše o tom agentúra AFP.

"Luton (letisko) jednoducho nedokázal zvládnuť požiadavky, ktoré naň boli kladené," napísal Taylor v správe. Dodal, že ho znepokojilo zistenie, že deti boli v preplnených zadržiavacích miestnostiach s dospelými, ktorí neboli ich príbuzní.

archívne video

Akcia sa realizuje na hraniciach s Maďarskom aj na miestach výskytu cudzincov z tretích krajín (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

Na väčšine britských letísk sa nachádzajú záchytné centrá, v ktorých sú krátkodobo zadržiavaní migranti po prílete alebo ak boli presunutí z iných centier. Od júna do novembra 2023 v nich bolo viac ako 17 400 migrantov.

Do centra na letisku Luton severne od Londýna bolo v tomto období poslaných takmer 3-tisíc ľudí, čo bolo najviac v Anglicku a Walese. Hoci tam majú zostať len niekoľko hodín, Taylor uviedol, že vyše štvrtina z nich strávila v Lutone viac ako 12 hodín. Takmer 600 vrátane šiestich detí tam bolo viac ako 24 hodín.

Hovorkyňa ministerstva vnútra uviedla, že sa snažia o to, aby zaistenie trvalo čo najkratší čas

Hovorkyňa ministerstva vnútra v reakcii uviedla, že ministerstvo pracuje na tom, aby zaistenie v záchytných zariadeniach trvalo čo najkratší čas. Uviedla, že osoby sú v bezpečných a dôstojných podmienkach.

Konzervatívna vláda premiéra Rishiho Sunaka si stanovila boj proti nelegálnej migrácii za jednu z priorít a prisľúbila zvýšiť počet vyhostení migrantov. Minulý týždeň parlament odhlasoval kontroverzný zákon, ktorý umožňuje posielať nelegálnych migrantov do Rwandy.

Hlavný inšpektor Charlie Taylor je priamo podriadený ministrom, ale pôsobí nezávisle od vlády a útvarov, ktoré kontroluje. Je povinný podávať správy o podmienkach a zaobchádzaní s osobami vo väzniciach, zariadeniach pre mladistvých páchateľov, zabezpečených výcvikových strediskách, zariadeniach na zadržiavanie imigrantov, súdnych väzbách, colných väzbách a vojenských väzbách v Anglicku a Walese.

Viac o téme: LetiskoMigrantiZadržiavanieVeľká BritániaInšpektor väzníc
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu