Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Smrť po konzumácii mäsa z diviny: Vedci sa obávajú najhoršieho! Hovorí sa o šírení záhadnej choroby

Mäso Zobraziť galériu (2)
Mäso (Zdroj: Getty Images)

TEXAS – Vedci z univerzity v Texase skúmajú záhadné úmrtie dvoch poľovníkov. Obaja mali byť v kontakte s nakazenými jeleňom, ktorý vykazoval známky chradnutia. Vedci sa preto obávajú, že záhadným ochorením by sa mohli nakaziť aj ďalší ľudia.

Záhadné ochorenie má názov chronické chradnutie jeleňovitých CWD, a podobá sa na ochorenie šialených kráv. Pôvodcom ochorenia je vysoko odolný prión, ktorý má schopnosť pretrvávať v prírode dlhšie obdobie a môže byť zdrojom nákazy aj pre ďalšie zvieratá.

Spievajúcu fontánu do života uvítali stovky ľudí (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

Hlavným príznakom u zvierat je celkové chradnutie zvieraťa, zmena správania, strata plachosti, poruchy pohybu a koordinácie pohybov, informuje Štátna veterinárna a potravinová správa SR. U ľudí už odborníci zaznamenali niekoľko prípadov, keď sa po kontakte s nakazeným zvieraťom u nich prajavilo ochorenie s názvom Creutzfeldtova-Jakobova choroba.

Posledný prípad sa týka sedemdesiatdvaročného muža z Texasu, ktorý krátko pred smrťou konzumoval jelenie mäso. Potom sa u muža začala prejavovať zmätenosť a agresivita. Napriek zahájeniu liečby ale pacient zomrel a príčinou úmrtia bolo spomínané Creutzfeldtove-Jakobove ochorenie. Prípad zverejnený v časopise Neurology uviedol „že anamnéza pacienta a podobný prípad v jeho sociálnej skupine naznačujú prenos ochorenia CWD zo zvieraťa na človeka.“ Odborníci ale uviedli, že hoci priama súvislosť ešte nie je dokázaná, budú sa zameriavať na skúmanie rizík, ktoré so sebou konzumácia diviny prináša.

Viac o téme: DivinaTexasChronické chradnutie jeleňovitých
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu