Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

MIMORIADNY ONLINE Európsky parlament odsúdil iránsky útok na Izrael, chce zdržanlivosť

Priatelia a podporovatelia izraelsko-amerického rukojemníka Herša Goldberga-Polina, ktorého uniesli do pásma Gazy 7. októbra 2023, protestujú pred rezidenciou izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a požadujú dohodu o okamžitom prepustení všetkých ruko Zobraziť galériu (2)
Priatelia a podporovatelia izraelsko-amerického rukojemníka Herša Goldberga-Polina, ktorého uniesli do pásma Gazy 7. októbra 2023, protestujú pred rezidenciou izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a požadujú dohodu o okamžitom prepustení všetkých ruko (Zdroj: SITA/AP Photo/Olivier Matthys)

GAZA - Radikálne palestínske hnutie Hamas dnes zverejnilo nové video s jedným z rukojemníkov, ktorého jeho ozbrojenci uniesli 7. októbra pri teroristickom útoku na južný Izrael. Informovali o tom tlačové agentúry aj izraelské médiá. Situáciu na Blízkom východe sledujeme online.

20:00 Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo štvrtkovej správy tlačovej agentúry DPA. Z Rafahu odišlo od 7. apríla približne 150.000 až 200.000 palestínskych civilistov, napísal vo štvrtok denník Jerusalem Post a odvolával sa na armádu. Izraelské ozbrojené sily (IDF) túto správu odmietli komentovať.

19:44 Do Egypta utieklo z Pásma Gazy od vlaňajšieho 7. októbra, keď tam vypukla vojna Izraela s hnutím Hamas, 80.000 až 100.000 Palestínčanov. Agentúre AFP to dnes povedal palestínsky veľvyslanec v Káhire Dijáb Allúh. Egypt odmieta prijať väčší počet palestínskych utečencov z Gazy, čo dnes znovu zopakoval jeho prezident Abdal Fattáh Sísí, ktorý to zdôvodnil národnou bezpečnosťou, ale tiež obavami, že väčšie vysídlenie z Pásma Gazy by ohrozilo dvojštátne riešenie izraelsko-palestínskeho konfliktu.

16:36 Lídri Spojených štátov, Británie, Francúzska a vyše desiatich ďalších krajín vyzvali vo štvrtok v spoločnom vyhlásení palestínske militantné hnutie Hamas, aby prepustilo množstvo rukojemníkov, ktorých zadržiava. TASR prevzala informácie z tlačovej agentúry AFP.

16:31 Európsky parlament dnes odsúdil iránsky útok na Izrael a vyjadril plnú podporu bezpečnosti Izraela. Zároveň oba štáty vyzval na zdržanlivosť, informuje agentúra DPA.

16:14 Belgicko vo štvrtok oznámilo, že si predvolá izraelského veľvyslanca, aby vysvetlil úmrtie humanitárneho pracovníka belgickej rozvojovej agentúry Enabel a členov jeho rodiny pri vzdušnom útoku v Pásme Gazy. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP. "Bombardovanie civilných oblastí a obyvateľstva je v rozpore s medzinárodným právom. Predvolám izraelského veľvyslanca, aby som odsúdila tento neakceptovateľný čin a aby som požiadal o vysvetlenie," uviedla belgická ministerka zahraničných vecí Hadja Lahbibová na sociálnej sieti X.

14:33 Palestínsky tím civilnej obrany vo štvrtok vyzval OSN, aby vyšetrila vojnové zločiny v nemocnici v Gaze a uviedol, že po odchode izraelských vojakov z komplexu bolo z masových hrobov nájdených takmer 400 tiel.

14:32 Irak obesil 11 militantov odsúdených na trest smrti za terorizmus, informovali vo štvrtok miestni bezpečnostní predstavitelia.

11:27 Od začiatku bojov vlani v októbri bolo v Pásme Gazy zabitých 34 305 ľudí. Uviedli to dnes úrady kontrolované palestínskym hnutím Hamas, píše agentúra AFP. Je to o 43 ľudí viac, ako koľko uvádzala stredajšia bilancia. Zranených je 77 293 ľudí. Izrael uviedol, že za posledný deň vykonal vyše 30 útokov na Pásmo Gazy zo vzduchu.

11:02 Viac ako 90 osôb zadržali v stredu počas propalestínskych protestov v areáli University of Southern California (USC) v Los Angeles, informovala polícia. Píše o tom správa z agentúry AFP.

Zadržaní boli z dôvodu neoprávneného vniknutia na cudzí pozemok, napísala tamojšia polícia na sociálnej sieti X. Dodala, že pri zásahu nedošlo k žiadnym zraneniam. Polícia zostane na mieste aj počas štvrtka.

9:02 Palestínske hnutie Hamas zloží zbrane a zmení sa na bežnú politickú stranu, ak vznikne palestínsky štát v hraniciach pred rokom 1967. V rozhovore, ktorý dnes zverejnila agentúra AP, to povedal predstaviteľ tohto hnutia Chalíl Hajja. Hnutie Hamas však vo svojom politickom programe takzvané dvojštátne riešenie aj samotnú existenciu Izraela odmieta.

8:31 Vojenská loď, ktorá je súčasťou koalície pod vedením USA chrániacej komerčné lode pri plavbe v Červenom mori, zostrelila v stredu protilodnú balistickú raketu, uviedla americká armáda. K útoku sa prihlásili jemenskí povstalci húsíovia. Informovala o tom agentúra AP.

Hamas zverejnil video s 23-ročným izraelsko-americkým rukojemníkom Goldbergom-Polinom

Na zhruba dvojminútovom videu vystupuje 23-ročný Izraelčan s americkým občianstvom Herš Goldberg-Polin. Muž má amputované ľavé predlaktie po zranení, ktoré utrpel počas násilností na hudobnom festivale Nova v izraelskom pohraničí, odkiaľ bol unesený, inak však pôsobí zdravo a hovorí s vervou. Vo videu, ktoré izraelské médiá označili za propagandistické dielo Hamasu, posiela vláde Benjamina Netanjahua odkaz, že doteraz nedokázala zabezpečiť prepustenie všetkých zajatcov, a okrem iného tvrdí, že izraelské bombardovanie zabilo 70 ďalších rukojemníkov.

archívne video

Izraelská armáda objavila tunely, v ktorých Hamas zadržiaval rukojemníkov (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

Video je nedatované, Goldberg-Polin sa v ňom však spomína o 200 dňoch v zajatí. Do dvadsiateho dňa vstúpila vojna v Pásme Gazy v utorok. Krátko po zverejnení videa na telegramovom účte Hamasu dala rodina rukojemníka povolenie médiám na jeho ďalšie šírenie a používanie.

Heršova matka Rachel Goldbergová-Polinová vedie aktívnu kampaň za prepustenie svojho syna i ostatných rukojemníkov. Magazín Time ju tento rok vybral do svojho zoznamu stovky najvplyvnejších ľudí sveta po tom, ako sa vo svojom úsilí stretla s radom svetových štátnikov a osobností vrátane amerického prezidenta Joea Bidena či pápeža Františka.

Heršovi rodičia dnes v reakcii na zverejnené video vyjadrili úľavu, že ich syn je nažive, ale tiež obavy o jeho zdravie aj o stav ostatných rukojemníkov. Zároveň opäť vyzvali predstaviteľov všetkých krajín zapojených do sprostredkovaných rokovaní o prímerí, aby konečne dosiahli dohodu.

Ozbrojenci Hamasu a jeho spojencov pri prekvapivom útoku 7. októbra v izraelskom pohraničí pozabíjali takmer 1200 ľudí, väčšinou civilistov, a ďalších zhruba 250 osôb odvliekli do Pásma Gazy. Pri prvom a doteraz jedinom pokoji zbraní v poslednom novembrovom týždni Hamas prepustil vyše 100 rukojemníkov, väčšinu z nich výmenou za palestínskych väzňov. Počas odvetnej masívnej vojenskej operácie izraelskej armády v Pásme Gazy s cieľom zničiť Hamas a oslobodiť rukojemníkov prišlo od októbra podľa úradov ovládaných týmto hnutím o život vyše 34.000 Palestínčanov. Tento údaj zahŕňa aj zabitých bojovníkov Hamasu a ďalších ozbrojených skupín.

Viac o téme: HamasPásmo GazyIzraelsko-americký rukojemník
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu