Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Juh Fínska zasiahli neobvyklé snehové prehánky: V Helsinkách komplikujú dopravu

(Zdroj: Facebook/Ako sú na tom Horské priechody)

HELSINKI - Fínsku metropolu Helsinki v utorok prekvapili neobvyklé snehové prehánky, ktoré skomplikovali pozemnú aj leteckú dopravu, píše agentúra AFP.

Sneženie na konci apríla či dokonca v máji nie je pre túto severskú krajinu výnimočné. Vo fínčine dokonca existuje slovo "takatalvi" používané pre náhle jarné ochladenie. Súčasný rozsah jarného sneženia však v Helsinkách podľa meteorológov naposledy zaznamenali v roku 1972.

archívne video

Vo Vysokých Tatrách i na podhorí je na zjazdovkách snehu zatiaľ dosť (Zdroj: TASR/Adriána Hudecová)

"Toľko snehu na juhu tak neskoro na jar je nezvyčajné, dokonca výnimočné," komentoval utorňajšie počasie v hlavnom meste Ville Siiskonen z Fínskeho meteorologického inštitútu. Nad Fínsko sa v pondelok večer presunul studený front ktorý priniesol najskôr dážď a v utorok husté sneženie. V samotných Helsinkách napadlo osem centimetrov a v niektorých iných južných častiach krajiny až 20 centimetrov snehu.

Podľa helsinského dopravného podniku (HSL) sa v hlavnom meste a jeho okolí očakávajú "rozsiahle výluky vo verejnej doprave" v priebehu celého utorka. V centre mesta pre "ľad na trolejovom vedení" nepremávajú električky. Zrušenia či meškania spojov sa očakávali aj v železničnej a autobusovej doprave.

Meškanie letov hlásilo aj helsinské letisko. "Odmrazovanie vzletovej a pristávacej dráhy aj krídiel lietadiel sa musí vykonávať v oveľa väčšej miere, ako je obvyklé pre toto ročné obdobie," uviedlo vedenie letiska. Podľa predpovedí počasia by malo snežiť až do utorkového večera, potom sneženie zoslabne a v nadchádzajúcich dňoch sa očakáva celkové oteplenie.

Viac o téme: SnehPrehánkyFínsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu