Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Nemecká polícia zadržala spolupracovníka lídra kandidátky AfD pre eurovoľby

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

BERLÍN - Nemecká polícia zadržala v noci na dnes v Drážďanoch jedného zo spolupracovníkov Maximiliana Kraha, lídra kandidátky Alternatívy pre Nemecko (AfD) pre voľby do Európskeho parlamentu. Informovala o tom verejnoprávna televízia ARD, podľa ktorej mal Krahov spolupracovník sledovať pre Peking čínsku opozíciu a odovzdávať Číne informácie o chode europarlamentu. ARD uviedla, že muž identifikovaný ako Jian G. (Ťien), ktorý sa narodil v Číne, bol už z minulosti nemeckým úradom známy kvôli možnej výzvednej činnosti.

Zadržaného muža nemecké médiá označujú za blízkeho spolupracovníka Kraha, ktorý mu dôveroval. Po zvolení europoslancom v roku 2019 si ho Krah vybral ako asistenta do svojho bruselského tímu. Neskôr Kraha sprevádzal na ceste do Číny. Najneskôr v tomto čase už podľa týždenníka Die Zeit pre Peking pracoval.

archívne video

Zuzana Čaputová sa v Bruseli rozlúčila s komunitou krajanov (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Podľa informácií ARD sa zadržaný muž pred zhruba desiatimi rokmi ponúkal nemeckým úradom ako informátor. Nemecké služby ho ale považovali za nespoľahlivého kvôli možnej výzve pre Čínu, dodala televízia.

Vyšetrovatelia muža podozrievajú, že sledoval čínsku opozíciu v Nemecku. Podľa Die Zeit sa kvôli tomu zapojil do činnosti rôznych opozičných skupín, čo mu umožnilo získavať informácie, ktoré potom odovzdával čínskym službám. Vyšetrovatelia sa tiež domnievajú, že Pekingu odovzdával aj informácie o svojej práci v Európskom parlamente.

Pre Kraha je to ďalšia aféra, ktorá mu komplikuje volebnú kampaň. Spolu so spolkovým poslancom AfD Petrom Bystroňom čelia podozreniam, že dostávali peniaze od proruskej siete. Túto kauzu odštartovali články českého Denníka N a nemeckého magazínu Der Spiegel, ktoré sa odvolávajú na zdroje v tajných službách. Krah a Bystroň prijímanie úplatkov odmietajú. AfD sa za dvojicu postavila a zdôraznila, že zatiaľ neboli zverejnené žiadne dôkazy, ktoré by podozrenia potvrdzovali.

Viac o téme: EurovoľbyZadržaniePolícia NemeckoAfDMaximilian Krah
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu