Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Dovolenkári pozor! TÁTO chorvátska pláž je kontaminovaná: Napriek tomu ju neuzavrú

Pláž
Pláž (Zdroj: Getty Images)

ZÁGREB - Keď sa dovolenka na pláži zmení na nočnú moru: Pri kúpaní na chorvátskej pláži neďaleko Splitu hrozí zdravotné riziko kvôli stavebnej suti obsahujúcej azbest.

V roku 2019, po vyšetrovaní Agentúry pre ochranu životného prostredia, bolo jasné: turistami a obyvateľmi obľúbená pláž neďaleko Splitu v chorvátskej dedine Vranjic bola otrávená. Dôvodom sú stavebné sutiny obsahujúce azbest. Kedysi obľúbený stavebný materiál je známy ako karcinogénny.

archívne video

Nádherné pamiatky a krištáľové more len dve hodiny od nás: Hitom sezóny je Dubrovník (Zdroj: Zoznam/ ako)

Samotnú pobrežnú časť popisuje Agentúra na ochranu životného prostredia ako „čierne miesto“ – na obdobie rokov 2023 až 2028. Pláž je preto považovaná za „miesto, ktoré je silne znečistené odpadom, ktorý tu zostal po dlhom období nesprávnej likvidácie technologického odpadu“.

Mnohí návštevníci pláže však nevedia, akým zdravotným rizikám sa pri kúpaní vystavujú. Deti sa nevedomky hrajú v znečistenom piesku, zatiaľ čo ostatní návštevníci sa opaľujú.

Iniciatíva žiada uzavretie pláže

Niektorí obyvatelia už toho majú dosť: Podali podnet na boj za uzavretie pláže. Iniciátorka Marijana Grubić vyzýva na osadenie výstražných značiek a začatie renovácií.

Ale také jednoduché to nie je. Kontaminovaná stavebná sutina pochádza zo starej cementárne, ktorá vypúšťala odpad priamo do mora. Odvtedy bola zatvorená – neexistuje žiadny nástupca, ktorý by mohol niesť zodpovednosť za znečistenie životného prostredia.

Zodpovednosť za renováciu zrejme necítia ani úrady. „Inšpekcie, ministerstvá, štátny dozorný úrad a úrad na ochranu životného prostredia majú v úmysle odložiť riešenie problému o ďalších 15 rokov,“ povedal Grubić pre „Kleine Zeitung“.

Chaos v úradoch renováciu odďaľuje

Starosta regiónu o iniciatíve povedal: „Pláž bude oplotená, až keď sa začne rekonštrukcia. Dosiahnuť renováciu nie je také jednoduché."

Keďže nehnuteľnosť je čiastočne morská oblasť, na získanie stavebného povolenia musí byť splnený právny rámec pre námorné oblasti, ako vysvetľuje Agentúra na ochranu životného prostredia. Konanie o udelení takéhoto povolenia už začala samospráva mesta Split-Dalmácia. Okrem stavebného povolenia je potrebné spolufinancovanie EÚ a proces verejného obstarávania.

Pláž zostane otvorená, kým sa nedokončí komplikovaný proces a kým sa nezačne výstavba. Rovnako ako starosta, aj úrad životného prostredia vysvetľuje, že osádzanie výstražných značiek či plotov nie je ich povinnosťou.

Viac o téme: PlážAzbestChorvátsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu