Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Orlen sa topí v problémoch! Poľská rafinéria urobila obrovskú CHYBU a prišla o milióny

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Topky/ Ján Zemiar)

VARŠAVA - Nadnárodná sieť čerpacích staníc Orlen na Slovensku naďalej rastie, no jej materská spoločnosť čelí masívnym problémom. Orlen oznámil, že jeho dcérska spoločnosť Orlen Trading Switzerland GmbH zložila zálohu vo výške 1,6 miliardy PLN (približne 371 miliónov eur) na nákup ropy a ropných produktov, ktoré však nedostala. Získanie týchto prostriedkov je prakticky nemožné. Poľský premiér v dôsledku toho hovorí o možných problémoch.

archívne video

Strana SaS predkladá dva konkrétne návrhy zákona na zníženie cien benzínu (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Spoločnosť Orlen SA uviedla, že jej dcérska spoločnosť, Orlen Trading Switzerland GmbH, nedostala sudy, za ktoré vopred zaplatila. Celková hodnota odpisu je 1,6 miliardy zlotých alebo 400 miliónov dolárov. Informuje o tom portál bne IntelliNews.

Orlen sa topí v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/ Ján Zemiar)

"Od mája 2023 Orlen Trading Switzerland, dcérska spoločnosť skupiny Orlen, zaplatila približne 1,6 miliardy poľských zlotých ako zálohy sprostredkovateľom obchodovania s ropou. Väčšina dodávok mala byť dokončená do konca roka 2023 a zvyšné dodávky do konca januára 2024," uviedla spoločnosť Orlen vo vyhlásení.

„Vzhľadom na nedostatok dodávok surovej ropy a rafinérskych produktov v súlade s termínom uvedeným v určitých dohodách dcérska spoločnosť požiadala o vrátenie zálohových platieb,“ uviedol Orlen. "Preddavky neboli vrátené v lehotách a dcérska spoločnosť vyhodnotila možnosť vymôcť dlžné prostriedky ako nepravdepodobnú," dodal. Vo vzduchu však zostala visieť otázka, odkiaľ presne pochádzala nedodaná ropa.

Orlen sa topí v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/ Vlado Anjel)

Ako informuje Kryptomagazín, ktorý sa odvoláva na Bloomberg, platby boli uskutočnené prostredníctvom ropných sprostredkovateľov, s ktorými spoločnosť nemala predtým žiadne obchodné vzťahy. Okrem toho boli platby vykonané bez dostatočného zabezpečenia, čo vyvoláva otázky o účinnosti a bezpečnosti podnikových kontrol spoločnosti. Orlen však neuviedol dôvod na podpis takej veľkej zmluvy bez poistenia proti potenciálnemu podnikateľskému riziku.

Poľský premiér hovorí o vážnych problémoch

Poľský premiér Donald Tusk naznačil možné problémy v Orlene kvôli jeho švajčiarskej dcérskej spoločnosti. „Existujú oprávnené obavy, že v súvislosti s aktivitami tejto spoločnosti bude Poľsko čeliť veľmi vážnym problémom,“ povedal Tusk na vtedajšej tlačovej konferencii. 

Donald Tusk
Zobraziť galériu (4)
Donald Tusk  (Zdroj: SITA/AP Photo/Omar Havana)

Politici obviňujú bývalého prezidenta Orlenu Daniela Obajteka. Ten však argumentuje, že už viac ako 2 mesiace nie je prezidentom Orlenu. "Zodpovednosť za to, čo sa teraz deje v OTS, nesie predstavenstvo, ktoré v súčasnosti vykonáva svoje povinnosti," tvrdí bývalý prezident. Sławomir Mentzen zo strany Nowa Nadzieja však uviedol, že zodpovednosť za túto transakciu vo výške 1,6 miliardy PLN nesie predstavenstvo v čase uzavretia transakcie, teda Obajtek.

Viac o téme: RopaPoľskoOrlen
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu