Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Zásadný geopolitický obrat! Trump o vojne v Európe: Víťazstvo Ukrajiny je pre Spojené štáty dôležité

Exprezident USA Donald Trump
Exprezident USA Donald Trump (Zdroj: SITA/AP Photo/Rebecca Blackwell)

WASHINGTON - Prežitie Ukrajiny v súčasnej vojne proti Rusku je dôležité ako pre Európu, tak aj pre Spojené štáty, uviedol vo štvrtok bývalý americký prezident a republikánsky kandidát do novembrových prezidentských volieb Donald Trump. V príspevku na exprezidentovej sociálnej sieti Truth Social je podľa agentúry Reuters badateľný určitý posun v jeho doterajšom postoji, a to za situácie, keď má cez víkend americká Snemovňa reprezentantov hlasovať o miliardovom balíčku pomôcť Ukrajine.

Trump prijatie balíka doteraz otvorene nepodporil a vo väčšine svojich predchádzajúcich príspevkov na Truth Social naopak kritizoval európskych spojencov, ktorí podľa neho Kyjevu neposkytujú dostatok prostriedkov. V podobnej línii sa niesla aj časť jeho štvrtkového príspevku.

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 785 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

"Prečo Európa nemôže narovnať alebo dorovnať peniaze poskytnuté USA, aby pomohla zúfalej krajine v núdzi?" napísal Trump. "Ako sa všetci zhodujú, ukrajinské prežitie a sila by mali byť pre Európu oveľa dôležitejšie ako pre nás, ale je to dôležité aj pre nás! Pohni sa, Európa," uviedol exprezident.

Príspevok sa zdá byť jedným z prvých uznaní Trumpa, že prežitie Ukrajiny, ktorá sa od februára 2022 bráni rozsiahlej ruskej vojenskej agresii, je v bezpečnostnom záujme Spojených štátov, píše Reuters.

Republikánsky predseda Snemovne reprezentantov Mike Johnson predtým uviedol, že komora bude o balíčku pomôcť Ukrajine hlasovať už v sobotu, a to napriek ostrým námietkam vyhraneného krídla jeho strany. Balík počíta s približne 61 miliardami dolárov na vojenskú a ekonomickú pomoc Kyjevu a partnerom v regióne. Schváleniu, ktoré presadzuje administratíva amerického prezidenta Joea Bidena, doteraz bránili americké vnútropolitické spory. Návrh už prešiel Senátom, republikánske vedenie Snemovne reprezentantov ho však zatiaľ blokovalo.

Trump sa bude v novembri usilovať o znovuzvolenie v prezidentských voľbách. V prípade, že v boji proti demokratickému kandidátovi Bidenovi uspeje, sa Európa obáva zmeny americkej politiky voči Ukrajine, ktorej obrana proti ruským vojskám závisí od západnej pomoci.

Viac o téme: Donald TrumpUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu