Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Argentína podala žiadosť o vstup do NATO ako globálny partner

Prezident Argentíny Javier Milei na Svetovom ekonomickom fóre v Davose
Prezident Argentíny Javier Milei na Svetovom ekonomickom fóre v Davose (Zdroj: SITA/AP/Gian Ehrenzeller/Keystone )

BUENOS AIRES - Argentína predložila vyhlásenie o úmysle vstúpiť do Severoatlantickej aliancie (NATO) ako globálny partner, oznámil vo štvrtok argentínsky minister obrany Luis Petri na sociálnej sieti X. Informuje webový denník Buenos Aires Herald.

"Budeme ďalej pracovať na obnovení väzieb, ktoré nám umožnia zlepšovať a cvičiť naše vojenské sily podľa noriem NATO," napísal Petri, ktorý k príspevku pripojil fotografiu zo svojho stretnutia so zástupcom generálneho tajomníka NATO Mirceom Geoanom v Bruseli. Petri odcestoval do Belgicka po dokončení nákupu 24 stíhacích lietadiel typu F-16 americkej výroby od Dánska. Oficiálny dátum ich odovzdania zatiaľ nebol stanovený. Argentína má od roku 1998 strategické vzťahy s ozbrojenými silami USA, hoci nie je plnoprávnym členom NATO. Štatút globálneho partnera je vyhradený pre krajiny, ktoré chcú spolupracovať s NATO, ale majú obmedzenú možnosť stať sa plnoprávnymi členmi v dôsledku zmluvných usmernení.

Jedinou latinskoamerickou krajinou, ktorá má v súčasnosti štatút globálneho partnera NATO, je Kolumbia. Ďalšími takýmito krajinami sú Irak, Japonsko, Južná Kórea, Mongolsko a Pakistan. Hlavný rozdiel medzi štatútom globálneho partnera a spojenca spočíva v tom, že krajiny z prvej skupiny nemusia zasahovať do vojenského konfliktu, vysvetľuje Buenos Aires Herald. Žiadosť Argentíny sa zhoduje so zahraničnopolitickým postojom argentínskeho prezidenta Javiera Mileiho, ktorý sa usiluje o užšie vzťahy so západnými krajinami. Milei sa začiatkom apríla stretol v meste Ushuaia s generálkou Južného velenia ozbrojených síl USA Laurou Richardsonovou a prisľúbil, že posilní "strategické spojenectvo" s USA s cieľom lepšie brániť suverenitu Argentíny. NATO je politicko-vojenská aliancia krajín Európy a Severnej Ameriky. V súčasnosti má 32 riadnych členov vrátane Spojených štátov, Spojeného kráľovstva, Španielska, Francúzska či Nemecka.

Viac o téme: VstupNATOArgentína
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu