Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Výbuch nášľapnej míny v Nigérii si vyžiadal desať životov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: X/WENewsEnglish)

KANO - Najmenej desať obetí na životoch a 23 zranených si vyžiadal stredajší výbuch vozidla prevážajúceho rybárov a farmárov na severovýchode Nigérie. Vozidlo prešlo po improvizovanej nášľapnej míne, informuje o tom agentúra AFP.

Severovýchod Nigérie už dlhodobo boje s džihádistickými jednotkami. Zasiahnutý konvoj vyrazil z opevneného mesta Monguno a smeroval k Čadskému jazeru. Zdroje uviedli, že vozidlo s korbou nabehlo na mínu, ktorú pravdepodobne nastražili džihádisti napojení na islamistickú skupinu Islamský štát v provincii Západná Afrika (ISWAP).

archívne video

Výbuch priehrady Nova Kachovka zachytený na priemyselnej kamere (Zdroj: Facebook/Russian invasion into Ukraine: LIVE)

Štát Borno, ktorý leží na severovýchode Nigérie, bol ešte pred niekoľkými rokmi kontrolovaný militantnými skupinami, ktoré z neho boli medzičasom vytlačené. Militanti neútočia na armádou chránené mestá, ale na konvoje áut, ktoré z nich odchádzajú, spresňuje AFP.

"Vozidlo narazilo na výbušninu umiestnenú na prašnej ceste v blízkosti tábora Mosquito camp, ktorý leží tri kilometre za mestom Monguno, o 9:30 h ráno. Výbuch vozidlo roztrhal na kusy," vyjadril sa jeden z členov militantnej skupiny, ktorá tamojšej armáde pomáha v boji proti džihádistom.

Skupina ISWAP

Počet obetí i zranených podľa AFP potvrdili tri zdroje z prostredia militantov bojujúcich proti džihádistom. Nigérijská armáda sa k incidentu zatiaľ nevyjadrila. Džihádisti ISWAP-u operujú pozdĺž cesty, ktorá spája mestá Monguno a Baga ležiace pri Čadskom jazere. Skupina ISWAP vznikla odštiepením od islamistickej organizácie Boko Haram a stala sa najvýznamnejšou džihádistickou skupinou v regióne.

Viac o téme: Nášľapná mínaKonflikt NigériaDžihádistiISWAP
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu