Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Facebook ma na krku poriadny ŠKANDÁL! Cenzuroval obete Osvienčimu: Šokované múzeum aj minister

Vstupná brána do koncentračného tábora Birkenau (Brezinka)
Vstupná brána do koncentračného tábora Birkenau (Brezinka) (Zdroj: TASR - Adriána Antošková)

VARŠAVA - Algoritmy Facebooku skryli niektoré príspevky Osvienčimského múzea týkajúce sa nemeckých zločinov počas druhej svetovej vojny. V nich múzeum vzdáva poctu jednotlivým obetiam Osvienčimu, no Facebook ich aj napriek tomu zablokoval. Poľský minister to označil za škandál a od spoločnosti Meta bude žiadať vysvetlenie.

archívne video

Múzeum holokaustu v Seredi pripravilo novú výstavu Svedectvá preživších (Zdroj: TASR/Henrich Mišovič)

Vedenie múzea Auschwitz-Birkenau oznámilo, že Facebook odstránil 21 príspevkov, ktoré označil za nevhodné pre sledovateľov. Múzeum vyjadrilo svoje znepokojenie nad konaním spoločnosti Meta, ktorá je vlastníkom Facebooku.

„Príspevky vzdávajúce poctu jednotlivým obetiam Osvienčimu boli nespravodlivo blokované systémom moderovania obsahu platformy s uvedením absurdných dôvodov, ako sú „nahota a sexuálna aktivita dospelých“, „zneužívanie a obťažovanie“, „nenávistné prejavy“ a „podnecovanie k násiliu“," hovorí múzeum na sociálnej sieti X aj Facebook. 

"Predmetné príspevky obsahujú iba úctivú spomienku a historickú dokumentáciu, zobrazujúcu tváre a biografické informácie tých, ktorí trpeli a boli zavraždení na mieste, ktoré symbolizuje jednu z najtemnejších kapitol ľudských dejín," pokračuje múzeum, ktoré sa proti rozhodnutiu moderátorov Facebooku odvolalo, no obnovené boli len niektoré označené príspevky. Príspevok pripomínajúci tragický osud židovských detí zo sirotinca v Izieu zo 6. apríla bol navyše urgentne zmazaný bez možnosti odvolania.

"Odôvodnenie poskytnuté systémom Facebook, že tieto príspevky pripomínajú obsah, ktorý porušuje ich komunitné normy, je úplne zavádzajúce. Osvienčimský pamätník už roky bez problémov zdieľa podobný obsah, no zrazu je naraz označených 21 príspevkov. To vyvoláva vážne pochybnosti o účinnosti a presnosti technológie na moderovanie obsahu," pokračuje múzeum.

"Tento hanebný incident podkopáva dôležitú prácu našej inštitúcie. Takýto čin je neprijateľný a uráža pamiatku obetí Osvienčimu, ktoré sa snažíme zachovať, je to bolestivé pre pozostalých, potomkov a všetkých ľudí, ktorí sa podieľajú na zachovávaní historickej pravdy,“ píše sa v príspevku. Múzeum požaduje okamžité a dôkladné vyšetrenie tejto záležitosti a vysvetlenie. 

Zareagoval aj poľský minister

K veci sa vyjadril poľský podpredseda vlády a minister pre digitalizáciu Krzysztof Gawkowski, informuje portál DoRzeczy.pl. Politik celú situáciu označil za „škandál“ a poukázal tým aj na problém s moderovaním obsahu pomocou algoritmov. 

"Od spoločnosti Meta budeme požadovať informácie o dôvodoch tohto konania. Moderátorov by malo byť viac a tí, ktorí pôsobia na poľskom trhu, by mali poznať nielen jazyk, ale aj kontext. Toto je jedným z dôvodov, prečo tak intenzívne pracujeme na implementácii európskeho zákona o DSA (zákon o digitálnych službách),“ napísal Gawkowski.

Viac o téme: FacebookMúzeum v OsvienčimeAlgoritmy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu