Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Kanadská polícia zadržala šesť podozrivých v prípade krádeže zlata z letiska

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

OTTAWA - Kanadské a americké úrady v stredu oznámil, že zadržali šesť ľudí a po ďalších troch pátrajú v spojitosti s jednou z najväčších krádeží zlata v dejinách Kanady. Informuje o tom správa z agentúry Reuters.

Ku krádeži prišlo vlani v apríli na letisku v kanadskom Toronte. Podozriví podľa úradov sfalšovali dokumenty, vďaka čomu ukradli kontajner zo Švajčiarska. Bolo v ňom 400 kilogramov zlatých tehličiek a 2,5 milióna kanadských dolárov (1,7 milióna eur) v zahraničnej mene. Celková hodnota ukradnutého nákladu presahovala 22 miliónov kanadských dolárov (asi 15 miliónov eur).

archívne video

Ryžovanie zlata v priestoroch opálových baní na Dubníku (Zdroj: TASR/František Iván)

Medzi podozrivými sú aj dvaja zamestnanci leteckej spoločnosti Air Canada. Aerolínie už jedného z podozrivých zamestnancov z divízie nákladnej dopravy suspendovali. Druhý, ktorý pracoval na rovnakom oddelení, z leteckej spoločnosti odišiel ešte pred oznámením obvinení. "Keďže je to teraz na súdoch, máme obmedzené možnosti to komentovať," uviedla Air Canada vo vyhlásení.

Vyšetrovateľom z polície v kanadskom regióne Peel a z amerického federálneho Úradu pre alkohol, tabak, zbrane a výbušniny (ATF) sa podarilo späť získať asi jeden kilogram zlata a 434-tisíc kanadských dolárov (asi 295-tisíc eur). Polícii sa podarilo zadržať aj 65 strelných zbraní, ktoré boli zrejme nakúpené z lupu. "Domnievame sa, že zlato roztopili a profity z neho použili na financovanie týchto strelných zbraní," uviedol detektív Mike Mavity.

Firma Brinks sídliaca v americkom Miami, ktorá sa zaberá prepravou a bezpečnostnými službami, po krádeži zažalovala aerolínie Air Canada za údajnú nedbanlivosť a neopatrnosť. Firmu si najala švajčiarska banka Raiffeisen Schweiz a spoločnosť Valcambi, ktorá spracováva cenné kovy, na prepravu ukradnutého náklad z Zürichu do Toronta.

Viac o téme: LetiskoZlatoZadržaniePodozrivíKanada
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu