Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Inžinier Boeingu varuje pred Dreamlinerom, ktorý lieta aj z Bratislavy! Svoju rodinu by som do neho neposadil

Boeing 787 Dreamliner
Boeing 787 Dreamliner (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Po sérii technických závad, z ktorých niektoré boli veľmi nebezpečné, začal americký úrad pre letectvo pozorne sledovať výrobu a zabezpečenie kvality u výrobcu lietadiel Boeing. Vyšetruje ho aj FBI. Teraz je výrobca konfrontovaný s tvrdými obvineniami vlastného inžiniera. Podľa jeho názoru by sa malo stiahnuť z prevádzky všetkých 787 osobných lietadiel Dreamliner na celom svete. Stroj má lietať aj na charterových letoch z Bratislavy.

Medzi časťami trupu môžu byť príliš veľké medzery. Trup by sa mohol dokonca rozpadnúť počas letu, povedal Sam Salehpour v utorok večer pre NBC News. "Celá globálna flotila si podľa môjho názoru vyžaduje pozornosť," povedal muž, ktorý je v Boeingu zamestnaný viac ako desať rokov, a nabádal k opatrnosti. Treba skontrolovať medzery, ktoré spomínal.

archívne video

Lietadlo Ryanair počas pristávania, rolovania a odletu (Zdroj: Ryanair)

Inžinier by neposadil svoju rodinu do lietadla

Inžinierove obvinenia boli zverejnené minulý týždeň v správe v New York Times. Americkú spoločnosť obviňuje, že pri montáži modelov 777 a 787 ignorovala jeho opakované vážne upozornenia o bezpečnosti a kontrole kvality. Na otázku, či by svoju rodinu posadil do modelu 787, Salehpour vysvetlil: "Práve teraz by som to neurobil."

Informátor, ktorý bol v stredu tiež pozvaný na vypočutie v Kongrese, tiež tvrdil, že na neho a jeho kolegov je vyvíjaný tlak, aby „privreli oči“. Po jeho varovaniach o Dreamlinere 787 bol Salehpour sankcionovaný tým, že bol proti svojej vôli preradený z oddelenia zodpovedného za tento model do programu 777, píše sa v liste. Nedostatky sú aj v montáži modelu 777. Boeing tieto obvinenia poprel. Dlhodobé testy v rokoch 2010 až 2015 ukázali „žiadnu únavu materiálu“.

Od 30. októbra začnú z Bratislavy lietať stroje Dreamliner talianskej spoločnosti Neos na thajský ostrov Phuket a ostrov Maurícius.

Dlhá séria porúch

V posledných mesiacoch došlo na lietadlách Boeing k sérii technických porúch. V januári 737 MAX stratilo kryt dverí kabíny, v marci sa 777 pri štarte utrhlo koleso a začiatkom apríla musel byť vzlet 737 prerušený pre požiar motora. Aj 737 sa nedávno musel vrátiť, pretože sa uvoľnil kryt motora.

Viac o téme: Letecká dopravaBoeing 787
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu