Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

MIMORIADNY ONLINE Izrael zvažoval odvetný útok, pre toto si to rozmyslel: EÚ uvalí nové sankcie na iránskych výrobcov dronov a striel

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Tsafrir Abayov)

BRATISLAVA - Izrael v pondelok večer zvažoval odvetný útok na Irán, ale nakoniec sa ho rozhodol odložiť. Píše o tom agentúra Axios. Situáciu v Izraeli sledujeme online.

19:51 Spojené štáty dnes v Bezpečnostnej rade OSN nepodporia palestínsku žiadosť o plné členstvo vo svetovej organizácii, píše Reuters s odvolaním sa na nemenovaného amerického činiteľa. V praxi to podľa neho znamená, že USA v Organizácii Spojených národov zablokujú uznanie palestínskeho štátu. "Spojené štáty sú naďalej toho názoru, že najrýchlejšou cestou k štátnosti palestínskeho ľudu je priame rokovanie medzi Izraelom a palestínskou samosprávou za podpory Spojených štátov a ďalších partnerov," uviedol americký predstaviteľ.

19:10 Ak Izrael zaútočí na iránske jadrové zariadenia, Teherán v odvete zaútočí na tie izraelské, pohrozil vo štvrtok generál iránskych Revolučných gárd Ahmad Haghtalab. Informuje o tom agentúra AFP, ktorá sa odvoláva na iránske štátne médiá.

16:59 Generálny tajomník OSN António Guterres vo štvrtok upozornil, že eskalujúce napätie ohľadne vojny v Pásme Gazy a útoku Iránu na Izrael môže vyústiť do "celoplošného regionálneho konfliktu" na Blízkom východe. Informuje o tom agentúra AFP.

16:06 Spojené štáty a Británia oznámili vo štvrtok uvalenie rozsiahlych sankcií voči firmám a jednotlivcom, ktoré sa podieľajú na výrobe iránskych dronov a riadených striel. Ide o reakciu na bezprecedentný útok Teheránu na Izrael, informujú o tom agentúra AFP a stanica Sky News.

13:14 Taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani vo štvrtok žiadal zavedenie ďalších sankcií voči Iránu za víkendový útok na Izrael a konkrétnu pomoc pre Ukrajinu. Informujú o tom agentúry AP a ANSA.

12:08 Skupina G7 musí reagovať na útok Iránu na Izrael, vyhlásila vo štvrtok nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková. Dodala, že o príslušných opatreniach diskutuje so svojimi rezortnými partnermi na stretnutí ministrov zahraničných vecí G7 v Taliansku, píšú o tom správy z agentúr AFP a DPA.

12:04 Zamestnanci Agentúry OSN pre palestínskych utečencov (UNRWA), ktorých zadržali izraelské bezpečnostné zložky, hovorili o zlom zaobchádzaní a mučení v čase zadržania. Upozornil na to vo štvrtok riaditeľ UNRWA Philippe Lazzarini, informuje o tom správa z denníka The Guardian.

11:48 Iránsky minister zahraničných vecí Hosejn Amír Abdollahján vo štvrtok vyhlásil, že jeho krajina informovala Spojené štáty, že po bezprecedentnom útoku na Izrael sa už nesnaží o eskaláciu. Informuje o tom správa z tlačovej agentúry AFP.

8:17 Ministri zahraničných vecí Číny a Indonézie vo štvrtok v Jakarte vyzvali na okamžité a trvalé prímerie v Pásme Gazy. Čína i Indonézia vidia riešenie palestínskeho problému prostredníctvom dvojštátneho riešenia, povedala novinárom indonézska ministerka zahraničných vecí Retno Marsudiová. Informuje o tom správa z agentúry AP.

7:19 Bývalý prezident USA Donald Trump absolvoval v stredu v New Yorku súkromné stretnutie s poľským prezidentom Andrzejom Dudom. Počas spoločnej večere diskutovali o prebiehajúcich vojnách na Ukrajine a na Blízkom východe, ako aj o výdavkoch aliancie NATO, informoval vo štvrtok spravodajský web Politico.

6:41 Nový írsky premiér Simon Harris plánuje svoj prvý summit EÚ v Bruseli využiť na to, aby lídrov ostatných členských krajín EÚ vyzval na uznanie palestínskeho štátu. Novinárom to povedal po príchode na summit, uvádza agentúra DPA. Harris vyhlásil, že má v úmysle tlmočiť lídrom EÚ potrebu "posunúť sa vpred" a uznať palestínsky štát.

6:36 Katar prehodnocuje svoju úlohu sprostredkovateľa na mierových rokovaniach medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas. Povedal to v stredu katarský premiér Muhammad bin Abdarrahmán Ál Sání, uvádza stanica Sky News. Podľa predsedu katarskej vlády totiž niektorí politici zneužívajú úlohu Kataru na svoje vlastné ciele.

Izrael zvažoval odvetný útok na Irán, ale odložil ho

Irán v noci na nedeľu zaútočil na Izrael viac ako 300 bezpilotnými lietadlami a riadenými strelami. Tento čin slúžil ako odveta za útok na iránsky diplomatický komplex v Sýrii z 1. apríla, pri ktorom zahynuli dvaja vysokopostavení iránski generáli a ďalšie osoby.

archívne video

Vyjadrenie prezidenta FS k údajnému vyvážaniu vojenského materiálu do Ruska a Iránu (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Izrael sa zaviazal, že na iránsky útok odpovie. Jeho hlavný západný spojenec - USA - však s takýmto postupom nesúhlasí. Administratíva prezidenta Joea Bidena Izrael varovala, že odvetný útok a ďalšia eskalácia konfliktu by neslúžili americkým ani izraelským záujmom. Prezident sa vyjadril, že Tel Aviv musí postupovať "opatrne".

"Nie sme si istí, ako blízko sa (Izrael) dostal k spusteniu útoku," vyjadril sa nemenovaný americký úradník. Iný americký zdroj potvrdil, že Izrael pre Biely dom potvrdil, že s útokom počká. Tretí nezávislý zdroj upozornil, že aj "malý" odvetný útok by zapríčinil iránsku odvetu. Izrael tak už druhýkrát odložil svoje rozhodnutie začať odvetný útok na Irán.

Odvetný útok bol prvý raz odložený v pondelok, keď izraelský vojnový kabinet zvažoval, že dá svojim obranným silám "zelenú". Dvaja izraelskí predstavitelia potvrdili, že rozhodnutie zaútočiť bolo odložené z "prevádzkových dôvodov," uvádza agentúra Axios.

K zdržanlivosti Izrael vyzývajú aj ostatné západné štáty: nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková sa na stredajšom stretnutí ministrov zahraničných vecí skupiny G7 vyjadrila, že všetky štáty G7 zastávajú názor, že všetky zainteresované strany by mali byť "maximálne zdržanlivé".

EÚ uvalí nové sankcie na iránskych výrobcov dronov a striel

Lídri Európskej únie sa v stredu dohodli na uvalení nových sankcií na iránskych výrobcov dronov a riadených striel. Ide o reakciu EÚ na bezprecedentný útok Teheránu na Izrael, informovala v noci na štvrtok agentúra AFP. Šéf EÚ Charles Michel označil zavedenie sankcií proti Iránu za "jasný signál, ktorý sme chceli vyslať".

Vôbec prvý priamy raketový a dronový útok Iránu na Izrael, ktorý sa odohral v noci na nedeľu, bol reakciou na nálet na iránsky konzulát v sýrskej metropole Damask z 1. apríla, ktorý sa pripisuje Izraelu – i keď ten sa k nemu neprihlásil, ale ani to nepoprel. Nálet zrovnal so zemou päťposchodovú budovu konzulátu pri iránskom veľvyslanectve. Zahynulo tam sedem členov iránskych elitných Revolučných gárd vrátane dvoch generálov.

Lídri EÚ žiadali zdržanlivosť, aby sa nezvýšilo napätie v regióne

Podľa medializovaných správ Irán v noci na nedeľu zaútočil na Izrael viac než 300 bezpilotnými lietadlami a raketami. Izraelu a jeho spojencom vrátane USA či Británie sa podarilo zostreliť až 99 percent z nich.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu následne deklaroval, že Izrael sa rozhodne, ako reagovať na tento iránsky útok. V snahe zabrániť eskalácii na Blízkom východe globálne mocnosti po iránskom útoku vyzvali všetky zainteresované strany na zdržanlivosť.

Aj lídri EÚ vo svojom vyhlásení zo summitu v Bruseli žiadali "všetky strany, aby zachovali maximálnu zdržanlivosť a zdržali sa akéhokoľvek konania, ktoré by mohlo zvýšiť napätie v regióne". EÚ už na Irán uvalila jeden balík sankcií v súvislosti s dodávkami bezpilotných lietadiel. Ich odberateľom je Rusko, ktoré ich používa vo vojne na Ukrajine. Tieto sankcie však mali na prerušenie väzieb medzi Teheránom a Moskvou len malý vplyv, doplnila AFP.

Viac o téme: VojnaútokySankcieIránIzrael
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu