Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Nešťastie v Kodani! Historickú budovu burzy zachvátil požiar, jej veža sa zrútila

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: TASR/AP/Emil Helms/Ritzau Scanpix)

KODAŇ- Historickú budovu burzy v centre dánskeho hlavného mesta Kodaň zachvátil v utorok požiar, následkom čoho sa zrútila jej veža. Bezprostredne nehlásili žiadne zranenia, informuje agentúra Reuters.

Na videu miestnych médií bolo vidieť, ako ľudia vynášajú z budovy veľké obrazy, aby ich zachránili pred ohňom. Z budovy šľahali vysoké plamene a k oblohe stúpal hustý dym. Polícia uzavrela niekoľko ulíc a okolie budovy, pričom požiadala vodičov, aby sa vyhli jazde v tejto časti mesta. Príčina požiaru zatiaľ nie je známa.

archívne video

V centre Bratislavy vypukol požiar (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Budova prechádzala rekonštrukciou a je zakrytá lešením. Podľa tlačovej agentúry DPA bolo cieľom rekonštrukcie napraviť architektonické zmeny budovy z 19. storočia a obnoviť pôvodný vzhľad fasády zo 17. storočia.

Nešťastie v Kodani! Historickú
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/AP/Emil Helms/Ritzau Scanpix)

Historická budova je známa ako Börsen

Historická budova je známa ako Börsen a 56 metrová veža, ktorá sa zrútila, mala tvar prepletených chvostov štyroch drakov. Ide o jednu z najznámejších stavebných pamiatok Kodane. Leží na ostrove Slotsholmen priamo v centre neďaleko parlamentu Christiansborg. Dokončili ju v roku 1625 a patrí medzi najstaršie budovy dánskeho hlavného mesta. V budove postavenej v holandskom renesančnom štýle burza nesídli od roku 1974. Objekt však slúži ako sídlo Dánskej obchodnej komory a je pamiatkovo chránený.

Viac o téme: BudovaVežaPožiarKodaňBörsen
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu