Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Na dom sa zrútil podozrivý kovový predmet: Objekt pochádzal priamo z Medzinárodnej vesmírnej stanice

Vesmírna stanica ISS
Vesmírna stanica ISS (Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON - Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) v pondelok potvrdil, že objekt, ktorý v marci poškodil dom na Floride, pochádzal z Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS). Informuje správa agentúry AFP.

Alejandro Otero, majiteľ poškodeného domu v meste Naples na juhozápade amerického štátu Florida, na sociálnej sieti X 8. marca napísal, že na jeho dom sa zrútil podozrivý kovový predmet, prerazil strechu a poškodil podlahu na dvoch poschodiach, pričom skoro trafil jeho syna. Pri incidente sa nikto nezranil.

archívne video

Podpis memoranda o spolupráci Východoslovenského vesmírneho klastera so Slovenskou vesmírnou kanceláriou (Zdroj: TASR/František Iván)

Pracovníci NASA objekt od neho prevzali pred vyše dvomi týždňami na analýzu. Na základe skúmania určili, že ide o úlomok z podporného zariadenia, ktoré sa používa na upevnenie batérií na nákladnú paletu.

Potvrdili sa tak predošlé odhady

Potvrdili sa tak predošlé odhady vesmírnych pozorovateľov. Tí tvrdili, že k incidentu na Floride došlo v čase a na mieste, ktoré sa presne zhodujú s oficiálnymi predpoveďami atmosférického zhorenia úlomku nákladnej palety so starými batériami, odhodenej z ISS v roku 2021.

Podľa NASA je predmet vyrobený z kovovej zliatiny Inconel, váži 0,7 kilogramu, má výšku desať centimetrov a priemer približne 2,5 centimetra. NASA prisľúbila, že preskúma, ako trosky prežili úplné zničenie v atmosfére a podľa toho zmodernizuje svoje technické modely.

Viac o téme: DomPredmetNASAMedzinárodná vesmírna stanica
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu