Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Americký prezident Joe Biden prijal v Bielom dome českého premiéra Fialu

Joe Biden Zobraziť galériu (2)
Joe Biden (Zdroj: SITA/AP Photo/Manuel Balce Ceneta)

WASHINGTON - Americký prezident Joe Biden prijal v pondelok v Bielom dome českého premiéra Petra Fialu. Ten si návštevu vysvetľuje ako dôkaz vynikajúcich česko-amerických vzťahov. Politici by mali hovoriť o pokračujúcej ruskej agresii na Ukrajine či napätí na Blízkom východe.

archívne video

Petr Fiala po stretnutí s Ficom: Naším spoločným záujmom je, aby sme nemuseli mať kontroly na hraniciach (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Český premiér pred odletom do Spojených štátov avizoval, že s ich predstaviteľmi chce hovoriť o ďalšej vojenskej podpore Ukrajiny, bez ktorej by bolo pre Kyjev podľa neho ťažké, ak nie nemožné, zastaviť ruskú agresiu. "Budem sa snažiť presvedčiť amerických priateľov, že tá pomoc a podpora je úplne nevyhnutná," dodal.

Fiala svoju dvojdňovú pracovnú cestu v Spojených štátoch začal v sídle americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) v Langley, ktoré navštívil spolu s riaditeľmi všetkých troch českých spravodajských služieb. V utorok ho čakajú rokovania v Kongrese a tiež vystúpenie v Hudsonovom inštitúte.Návšteva premiéra ČR v Bielom dome sa koná po piatich rokoch. V roku 2019 prijal vtedajšieho predsedu českej vlády Andreja Babiša americký prezident Donald Trump.

Viac o téme: ČeskoUSABiely domJoe BidenPetr Fiala
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu