Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Lavrov sa stretol s prezidentom Lulom, ktorého USA kritizujú

Sergej Lavrov v Brazílii Zobraziť galériu (2)
Sergej Lavrov v Brazílii (Zdroj: SITA/AP Photo/Eraldo Peres)

BRAZÍLIA - Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov sa stretol v pondelok v Brazílii s prezidentom Luizom Ináciom Lulom da Silvom, ktorého Washington kritizoval za nedávne výroky, že USA svojou vojenskou pomocou podnecujú vojnu na Ukrajine. Informovala o tom agentúra AFP.

Lula bol nedávno na návšteve Číny a Spojených arabských emirátov (SAE), kde obvinil USA z "podnecovania vojny", a na Západe tým "zdvihol obočia", píše AFP. Takisto vyhlásil, že Spojené štáty a Európa "musia začať rozprávať o mieri" a že Kyjev má tiež svoj podiel viny na vzniku konfliktu. Ten sa začal vo februári 2022, keď ruské sily napadli Ukrajinu a snažili sa zvrhnúť demokraticky zvolenú vládu v Kyjeve a anektovať územia prozápadne orientovanej krajiny. Lulove výroky boli podobné tým, ktoré často zverejňujú Moskva a Peking, pričom obviňujú z vojny Západ.

Lavrov sa v pondelok poďakoval Lulovi za ponuku, že sprostredkuje mierové rozhovory, ktoré by ukončili 14 mesiacov trvajúcu vojnu. Táto Lavrovova návšteva a Lulove nedávne výroky však vyvolali ostrú kritiku Bieleho domu, ktorý stojí v čele pomoci Ukrajine. "Brazília v tomto prípade papagájuje ruskú a čínsku propagandu a nepozerá pri tom na fakty," povedal novinárom hovorca americkej Rady pre národnú bezpečnosť John Kirby. Lulov postoj k vojne označil za "hlboko problematický".

Brazílsky minister zahraničných vecí Mauro Vieira, ktorý sa tiež v pondelok predtým stretol s ruským ministrom Lavrovom, zareagoval na Biely dom: "Neviem, ako alebo prečo dospel k takému záveru, ale vôbec s ním nesúhlasím."

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov po stretnutí so svojím brazílskym kolegom Maurom Vieirom
Zobraziť galériu (2)
Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov po stretnutí so svojím brazílskym kolegom Maurom Vieirom  (Zdroj: SITA/AP Photo/Eraldo Peres)

Napriek svojim vyjadreniam o Spojených štátoch sa snaží 77-ročný politik Lula, ktorý sa vrátil do úradu v januári, aj o bližšie vzťahy s Washingtonom. Lula bol prezidentom už v rokoch 2003 až 2010.

Viac o téme: StretnutieBrazíliaSergej LavrovLuiz Inácio Lula da Silva
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu