Nedeľa2. jún 2024, meniny má Oxana, Xénia, zajtra Karolína, Kevin

Reakcie na víťazstvo Macrona: Gratulácie európskych lídrov! Heger odkazuje, že sa teší na ďalšiu spoluprácu

Emmanuel Macron Zobraziť galériu (4)
Emmanuel Macron (Zdroj: SITA/AP, Topky/Vlado Anjel)

BRUSEL/PARÍŽ/BRATISLAVA - Predseda Európskej rady Charles Michel v nedeľu vyjadril pocit úľavy nad víťazstvom úradujúceho francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona v druhom kole prezidentských volieb.

Aktualizované 22:50 Presvedčivé víťazstvo Emmanuela Macrona v prezidentských voľbách vo Francúzsku je vynikajúcou správou nielen pre EÚ z hľadiska jej úspešnej budúcnosti, ale tiež pre celý demokratický svet, najmä vzhľadom k jasnému postoju Macronovej administratívy proti ruskej agresii voči Ukrajine. Je to tiež dôležitý signál opätovného odmietnutia nebezpečného krajne pravicového populizmu. V reakcii na Macronovo víťazstvo to tvrdí minister obrany Jaroslav Naď. 

"Francúzsko je pre Slovensko dôležitým spojencom v NATO, ale tiež silným partnerom v EÚ. Teším sa na ďalšie spoločné projekty našich dvoch krajín (nielen) v obrane. Milan Rastislav Štefánik, francúzsky generál, československý minister vojny a slovenský velikán, nie je zďaleka to jediné, čo naše štáty spája," dodal.

 

MACRON ZVÍŤAZIL! SKVELÁ SPRÁVA PRE CELÝ DEMOKRATICKÝ SVET 👍 Presvedčivé víťazstvo Emmanuela Macrona v prezidentských...

Posted by Jaro Naď - minister obrany SR, OĽANO on Sunday, April 24, 2022

Aktualizované 22:20 Slovenský premiér Eduard Heger zagratuloval Macronovi k opätovnému zvoleniu za prezidenta Francúzska a odkázal, že sa teší na ďalšiu spoluprácu. "Želám veľa správnych rozhodnutí i vytrvalosti pri realizácii programu. S Emmanuelom Macronom si rozumiem pracovne aj ľudsky. O to viac ma jeho výhra úprimne potešila," napísal. 

Tieto voľby mali pre Európu podľa jeho slov mimoriadny význam. "Som rád, že nad populizmom a extrémom znovu vyhrala sloboda, znášanlivosť a demokracia. Toto sú základné piliere Európy, ktoré musíme chrániť, a to v každej členskej krajine. Francúzi znovu šli Európanom príkladom," dodal. 

 

EMMANUEL, TEŠÍM SA NA ĎAĽŠIU SPOLUPRÁCU Gratulujem Emmanuel Macron k opätovnému zvoleniu za prezidenta Francúzska....

Posted by Eduard Heger - predseda vlády SR on Sunday, April 24, 2022

Český premiér Petr Fiala v nedeľu zagratuloval francúzskemu prezidentovi Emmanuelovi Macronovi k volebnému víťazstvu a druhému obdobiu vo funkcii. 

 "Francúzsko je náš životne dôležitý partner a veľmi chceme naďalej rozvíjať naše skvelé vzťahy," napísal na Twitteri Fiala a pripomenul, že ČR od 1. júla prevezme polročné predsedníctvo v Rade EÚ práve od Francúzska.

Macronovi na Twitteri zagratuloval aj český minister zahraničných vecí Jan Lipavský.

Nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz privítal v nedeľu znovuzvolenie francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona do funkcie v prezidentských voľbách a onačil ho za znak oddanosti ľudí voči Európe. Informovala o tom agentúra DPA.

"Blahoželám, milý prezident Emmanuel Macron," napísal Scholz na sociálnej sieti Twitter. "Vaši voliči dnes tiež vyslali silný znak oddanosti voči Európe. Som šťastný, že budeme pokračovať v našej dobrej spolupráci!" dodal podľa DPA nemecký kancelár.

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová Macronovi k volebnému výsledku zagratulovala. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AFP a DPA. "V týchto problematických časoch potrebujeme silnú Európu a Francúzsko, ktoré je naplno oddané zvrchovanejšej a strategickej Európskej únii," napísal Michel na Twitteri. "S Francúzskom môžeme počítať na ďalších päť rokov," dodal.

"Mám veľkú radosť, že budeme môcť pokračovať v našej vynikajúcej spolupráci," napísala na Twitteri von der Leyenová. Macron podľa prieskumov zvíťazil v nedeľňajšom druhom, rozhodujúcom kole prezidentských volieb so ziskom 57,6 až 58,2 percenta hlasov. Oficiálne výsledky sa očakávajú ešte v nedeľu večer.

Predsedníčka Európskeho parlamentu (EP) Roberta Metsolová i viacerí európski politici v nedeľu večer zablahoželali úradujúcemu francúzskemu prezidentovi Emmanuelovi Macronovi k víťazstvu v druhom, rozhodujúcom kole prezidentských volieb. Informovali o tom agentúry AP, DPA a sociálnej siete Twitter. Metsolová sa podľa svojich slov teší na pokračovanie spolupráce s Francúzskom, ktoré je v súčasnosti predsedníckou krajinou v Rade EÚ. "Silná EÚ potrebuje silné Francúzsko," napísala.

"Francúzsko je jedným z našich najbližších a najdôležitejších spojencov," napísal na Twitteri britský premiér Boris Johnson, ktorý Macronovi aj zagratuloval k znovuzvoleniu. Takisto vyjadril radosť nad pokračovaním spolupráce.

Holandský premiér Mark Rutte tiež vyjadril nádej na pokračovanie rozsiahlej spolupráce v EÚ i NATO. Nemeckí politici z rôznych častí politického spektra vyjadrili Macronovi podporu, píše AP. Boli medzi nimi i predstavitelia strán vládnej koalície - sociálnych demokratov (SPD), Slobodnej demokratickej strany (FDP) a Zelených.

Taliansky premiér Mario Dragi zablahoželal v nedeľu francúzskemu prezidentovi Emmanuelovi Macronovi k opätovnému zvoleniu do funkcie v druhom, rozhodujúcom kole volieb. Informovala o tom agentúra AFP. "Víťazstvo Emmanuela Macrona vo fancúzskych prezidentských voľbách je vynikajúcou správou pre celú Európu," uviedol vo vyhlásení Draghi.

Taliansky premiér Mario Draghi
Zobraziť galériu (4)
Taliansky premiér Mario Draghi  (Zdroj: SITA/AP/Alessandra Tarantino)

Znovuzvolenie Macrona dokazuje záujem voličov o európsku budúcnosť, tvrdí Korčok

Znovuzvolenie Emmanuela Macrona v nedeľňajšom druhom kole francúzskych prezidentských volieb dokazuje záujem francúzskych voličov o európsku budúcnosť krajiny, ako aj o jej silné angažovanie sa na širšej medzinárodnej scéne. Uviedol to minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok. TASR o tom informoval komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVAEZ) SR. Korčok podľa svojich slov správu o predbežných výsledkoch prijal s potešením.

Reakcie na víťazstvo Macrona:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Šéf našej diplomacie pripomenul, že Slovensko a Francúzsko sú spojenci v strednej Európe, v Európskej únii (EÚ) a v Severoatlantickej aliancii (NATO). "Budujeme na medzičasom strategických vzťahoch, ktoré sa za čoskoro 30 rokov formálnej väzby medzi oboma štátmi vytvorili nielen názvom, ale aj obsahom," povedal Korčok.

Viac o téme: Ursula von der LeyenováIvan KorčokCharles MichelEmmanuel Macron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu