Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Pravá ruka Erdogana: Česko neexistuje, všetci skutoční muži založili Slovensko

Sálih Muslim Zobraziť galériu (5)
Sálih Muslim (Zdroj: SITA/AP/Petr David Josek, ČT24)

PRAHA/ANKARA - V Česku rezonuje spor s Tureckom. Po tom, čo cez víkend kurdského politika Saliha Muslima zadržali na základe zatykača z Ankary, ho krátko nato prepustili. Toto rozhodnutie okamžite Turecko skritizovalo. Hlavný poradca prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana vyhlásil, že Česko vlastne neexistuje. Všetci skutoční muži odišli na Slovensko.

Turecko stupňuje svoje vyjadrenia smerom k českej justícii. Hlavný poradca prezidenta Turecka Recepa Tayyipa Erdogana v televíznom rozhovore pre ČT24 v rekacii na Muslimovo prepustenie prehlásil, že žiadne Česko vôbec neexistuje. Podľa neho krajinu kúpilo Nemecko. Všetci skutoční muži ju opustili a založili Slovensko. "Nemci Česko vlastnia. Skutoční muži odtiaľ odišli a založili Slovensko s hlavným mestom Bratislava," povedal Yiğit Bulut, šéfporadca tureckého prezidenta. 

Pravá ruka Erdogana: Česko
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: čt24)

Turecko je konaním Česka zhrozené

Turecko v utorok poslalo Česku diplomatickú nótu, v ktorej kritizovalo prepustenie kurdského politika Sáliha Muslima, ktorý bol cez víkend zatknutý v Prahe na základe zatykača vydaného Ankarou. Oznámil to tureckým médiám turecký minister zahraničia Mevlüt Çavuşoglu. Utorkové rozhodnutie pražského súdu neuvaliť väzbu označil Çavuşoglu za škandalózne pošliapanie práva. "Pre nás je Muslim terorista, vodca teroristickej siete, a nič túto pravdu nezmení," citoval na svojom webe denník Turk Time.

Pravá ruka Erdogana: Česko
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP/Petr David Josek)

Česko odmieta obvinenia z podpory terorizmu

Česká republika zásadne odmieta obvinenia z podpory medzinárodného terorizmu, uviedlo ministerstvo zahraničia v reakcii na diplomatickú nótu, v ktorej Turecko kritizovalo rozhodnutie českého súdu vo veci Sáliha Muslima. Česká diplomacia sa ohradila proti tvrdeniu, že rozhodnutím súdu Česko porušilo akékoľvek medzinárodné záväzky.

Pravá ruka Erdogana: Česko
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP/Petr David Josek)

"Rozhodnutím Mestského súdu ČR neporušila žiadne svoje medzinárodnoprávne záväzky, vrátane tých podľa Európskeho dohovoru o vydávaní," uviedlo ministerstvo vo vyhlásení. "Ministerstvo zahraničných vecí ČR v tejto súvislosti dôrazne odmieta tvrdenie, že by rozhodnutie nezávislého súdu bolo v rozpore so záväzkami ČR v oblasti boja proti medzinárodnému terorizmu," dodal Černínsky palác.

Muslimovi hrozil útok

Kurdského politika Sáliha Muslima česká polícia zdržala údajne preto, že mala informácie o jeho možnom bezprostrednom ohrození. V interview pre ČT24 to povedal minister zahraničných vecí v demisii Martin Stropnický. Ohradil sa pritom z obvinenia Turecka z podpory terorizmu, zároveň dodal, že neočakáva, žeby spor prerástol do diplomatických sporov.

Pravá ruka Erdogana: Česko
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP/Petr David Josek)

"Údajne mala nejaké indície, že tomu človeku a jeho okoliu hrozí nejaký útok. Ale ja o tom detaile skutočne neviem. Ja som včera nebol na bezpečnostnej rade štátu, ktorá boli kvôli tomu zvolaná," povedal Stropnický s tým, že o tom podstatnú časť, ktorá sa týka ministerstva zahraničných vecí, vie. "Nemôžem hovoriť o detailoch, pretože podliehajú nejakému režimu. Vec však nie je uzavretá. Budeme chcieť vedieť, ako to presne bolo."

Viac o téme: TureckoČeská republikaRecep Tayyip ErdoganSálih Muslim
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu