Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Začal sa proces s komplicmi teroristu z tuniskej Súsy

V júni 2015 sa v tuniskom meste Súsa odohral teroristický útok.
V júni 2015 sa v tuniskom meste Súsa odohral teroristický útok. (Zdroj: SITA)

TUNIS - Za mimoriadnych bezpečnostných opatrení sa dnes v hlavnom meste Tuniska začal proces s 26 osobami, obžalovanými zo spoluúčasti na teroristickom útoku na hotel v letovisku Súsa, ktorý si v júni 2015 vyžiadal 38 obetí, zväčša z radov britských turistov.

Ako uviedol hovorca súdu, prokuratúra požiadala hneď v úvode súdneho konania o jeho odročenie. Podľa jeho slov 18 obžalovaných sa podľa žaloby malo spolupodieľať na teroristických aktivitách a na sprisahaní ohrozujúcom bezpečnosť štátu, ďalších šesť ľudí sa zodpovedá z neposkytnutia pomoci poškodeným.

Súdne vyšetrovanie prípadu vo Veľkej Británii vystavilo mimoriadne negatívne vysvedčenie tuniským bezpečnostným zložkám, pretože reakciu tamojšej polície označilo "v najlepšom prípade za chaotickú, v najhoršom za zbabelú".

Dvadsaťštyriročný Sajfuddín Rizkí, ktorý zastrelil 26. júna 2015 v letovisku Súsa 38 turistov, prevažne Britov, absolvoval výcvik v tábore džihádistov v susednej Líbyi koncom roka 2014. Po asi 30 minútach ostreľovania nevinných ľudí v hoteli a na pláži v Súse ho zlikvidovali bezpečnostné zložky.

K teroristickému útoku na hotelový komplex v Súse sa prihlásili džihádisti z Islamského štátu. Niekdajší hotel Imperial Marhaba, ktorý premenovali na Kantaoui Bay, aby bola vymazaná "bolestná spomienka na drámu" spred takmer dvoch rokov, uviedli začiatkom mája 2017 opäť do prevádzky.

Viac o téme: TerorizmusTuniskoSúsa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu