Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Strojca krvavého atentátu v Manchestri sa mal na ceste do Británie zastaviť aj v Prahe

Údajný atentátnik z Manchestru Salman Abedi.
Údajný atentátnik z Manchestru Salman Abedi. (Zdroj: FB)

PRAHA - Predpokladaný samovražedný atentátnik z britského Manchestru, Salman Abedi, pricestoval do tohto mesta štyri dni pred atentátom z nemeckého Düsseldorfu. Napísal to nemecký spravodajský týždenník Focus.

 Focus s odvolaním sa na nemenovaný zdroj v nemeckých spolkových bezpečnostných zložkách napísal, že v Británii narodený Abedi v posledných rokoch dvakrát cestoval z letísk v Nemecku a nebol na žiadnom medzinárodnom zozname podozrivých či hľadaných osôb.

Nemenovaný predstaviteľ nemeckých bezpečnostných služieb pre agentúru AP uviedol, že správa týždenníka Focus je presná. Focus napísal, že nemecké úrady sa teraz snažia zistiť, či bol Abedi pred odletom do Manchestra v kontakte s islamskými extrémistami žijúcimi v Nemecku.

Podľa údajov spomínaného periodika Abedi v roku 2015 cestoval do Británie z letiska vo Frankfurte. Časopis tiež uviedol, že britská polícia informovala svojich nemeckých partnerov, že Abedi prešiel polovojenským výcvikom v Sýrii.

Podľa správ berlínskeho denníka Der Tagesspiegel Abedi pred odletom do Manchestra pricestoval do Nemecka z Líbye, pričom sa zastavil v Prahe. Nateraz nie je možné zistiť, koľko času strávil v Düsseldorfe, uviedol denník.

Česká kontrarozviedka - Bezpečnostná informačná služba (BIS) - sa týmito medializovanými informáciami zaoberá v prioritnom režime, uviedol dnes podľa Českej televízie hovorca BIS Ladislav Šticha. Podľa českého ministra vnútra Milana Chovanca české bezpečnostné zložky "doposiaľ nemajú" informáciu o tom, že by bol Abedi letel do Nemecka cez Prahu.

Pondelkový bombový útok v Manchestri si vyžiadal 22 obetí na životoch a desiatky zranených, pričom stav mnohých z nich je kritický.

Viac o téme: AtentátManchesterSalman Abedi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu