Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Nový francúzsky prezident rokuje s Merkelovou: Krajiny dospeli k historickému momentu

Nemecká kancelárka Angela Merkelová víta nového francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona počas jeho prvej zahraničnej cesty 15. mája 2017 v Berlíne.
Nemecká kancelárka Angela Merkelová víta nového francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona počas jeho prvej zahraničnej cesty 15. mája 2017 v Berlíne. (Zdroj: TASR/AP)

BERLÍN - Nový francúzsky prezident Emmanuel Macron, ktorý sa iba v nedeľu ujal funkcie, pricestoval dnes do Berlína, kde absolvuje rokovania a spoločnú pracovnú večeru s nemeckou spolkovou kancelárkou Angelou Merkelovou.

Hosťa z Paríža privítala nemecká hostiteľka s vojenskými poctami a pred jej úradom ho čakali aj stovky stúpencov organizácie Pulse of Europe s vlajkami EÚ a transparentmi so sloganom "V mene priateľstva". Podľa nemeckých zdrojov sa očakáva, že hlavnými témami rokovaní oboch štátnikov budú budúcnosť starého kontinentu a nové akcenty v bilaterálnych vzťahoch. Merkelová sa pred stretnutím netajila otvorenosťou a sympatiami, pričom ubezpečila, že o vzájomnej spolupráci chce hovoriť priateľsky, partnersky a pri dodržiavaní vzájomného rešpektu.

Na tlačovej konferencii iba krátko pred príletom francúzskeho prezidenta nemecká kancelárka zdôraznila, že Macronove víťazstvo vo francúzskych prezidentských voľbách môže byť novým impulzom pre Európu a že osobne je pripravená urobiť maximum, aby Nemecko a Francúzsko spoločne prispeli k rozvoju Európskej únie. Zároveň však ubezpečila, že osobne bude poslednou, kto bude Francúzsku radiť, čo má urobiť, a dodala, že napríklad v oblasti rozvoja infraštruktúry by sa Nemecko mohlo učiť od krajiny galského kohúta.

Merkelová súčasne pripomenula, že jednou z dôležitých tém rozhovorov bude aj budúcnosť eurozóny, návrh reformy ktorej vypracoval Macron v spolupráci s odborníkmi z Úradu spolkovej kancelárky ešte v roku 2013 ako šéf francúzskeho rezortu hospodárstva. Pre Macrona je dnešná návšteva v Berlíne prvou oficiálnou zahraničnou cestou vo funkcii hlavy francúzskeho štátu.

Nemecko a Francúzsko chcú spoločne poskytnúť Únii nové impulzy

Nemecká spolková kancelárka Angela Merkelová a nový francúzsky prezident Emmanuel Macron sa dnes v Berlíne zhodne vyjadrili, že chcú poskytnúť spoločne nové impulzy Európskej únii. Obaja štátnici, ktorí rokovali v nemeckej metropole iba deň po tom, čo sa Macron ujal v Paríži prezidentského úradu, avizovali pri tejto príležitosti tzv. cestovnú mapu projektov v Únii i eurozóne, ktoré by obe krajiny chceli spoločne podporiť. V júli, po francúzskych a pred nemeckými parlamentnými voľbami, by sa preto malo uskutočniť spoločné zasadnutie vládnych kabinetov oboch krajín.

"Môžeme dať tomu celému novú dynamiku," povedala na spoločnej tlačovej konferencii Merkelová. "Nemecku sa bude trvalo dariť iba vtedy, ak sa bude dariť Európe, a Európe sa bude dariť iba so silným Francúzskom," odznelo v Berlíne. Hĺbkové reformy v krajine galského kohúta avizoval dnes v nemeckej metropole hosť z Paríža. Macron po rozhovoroch s Merkelovou zdôraznil, že tieto ekonomické a sociálne reformy sú dôležité aj pre pokrok starého kontinentu.

Francúzsku sa podľa nového prezidenta v uplynulých 30 rokoch nepodarilo vyriešiť problém masovej nezamestnanosti. Nová francúzska vláda sa upíše tomuto cieľu, prisľúbil Macron, ktorý by mal už v utorok oboznámiť verejnosť s menami jednotlivých ministrov svojho kabinetu. Nemecko a Francúzsko dospeli podľa Macrona k "historickému momentu". Obe krajiny by mali v súvislosti s napredovaním populistov na starom kontinente ešte intenzívnejšie spolupracovať. "Naše vzťahy potrebujú ešte viac dôvery a konkrétne výsledky," podčiarkol francúzsky prezident a dodal, že od toho závisí úspech Únie. "Budem otvoreným, priamym a konštruktívnym partnerom," prisľúbil nemeckej kancelárke.

Obe strany vyjadrili dnes v Berlíne pripravenosť zmeniť hoci aj jestvujúce dohody v záujme modernizácie Európskej únie. "Ak dokážeme povedať, prečo, načo a čo je zmysel zmien, potom je Nemecko na to pripravené," formulovala Merkelová, kým Macron ubezpečil, že pre Francúzsko nejestvuje v tejto súvislosti "nijaké tabu".

Viac o téme: Angela MerkelováEmmanuel Macron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu