Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Vládne sily zlomili odpor nepriateľa: Sýrska armáda dobyla pevnosť islamistov pri Palmýre

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

BEJRÚT - Sýrska armáda dobyla pevnosť tzv. Daeš na západnom vstupe do antického mesta Palmýra. Informovala o tom dnes agentúra TASS s odvolaním sa na televíziu al-Manar.

Podľa televízie sa pevnosť Daeš nachádzala na kopci, vládne sily ale zlomili odpor nepriateľa a ten sa dal v panike na ústup. Ako pripomenul TASS, militanti z Daešu obsadili Palmýru prvýkrát v máji 2015. Sýrska armáda s podporou ruského letectva znovudobyla mesto koncom marca 2016. Militanti z Daeš opäť získali kontrolu nad Palmýrou v decembri.

Ofenzíva vládnych síl a ich spojencov, podporovaná zo vzduchu náletmi ruských lietadiel, s cieľom dobyť Palmýru sa začala v polovici januára. Ich najnovší postup smerom k Palmýre sa odohral len niekoľko dní po tom, ako Daeš stratil kontrolu nad mestom al-Báb, ktoré sa tak ocitlo v rukách tureckých vojakov a jednotiek sýrskej opozície podporovaných Tureckom.

Armáda a jej spojenci vstúpili do Palmýry

Sýrska armáda a jej spojenci vstúpili do antického mesta Palmýra, ktoré od vlaňajšieho decembra ovládajú džihádisti z tzv. Daešu. Informovalo o tom Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Londýne. "Sýrski vojaci a ich spojenci podporovaní ruskými lietadlami vstúpili do prvej štvrte al-Mutakadín v západnom sektore mesta," povedal agentúre DPA riaditeľ SOHR Rámí Abdal Rahmán.

Sýrska armáda už podľa neho plne kontroluje západné a severozápadné predmestia Palmýry. Podľa niektorých informácií sa už bojovníci Daeš z mesta stiahli. Islamisti obsadili Palmýru, ktorá je na zozname svetového dedičstva UNESCO, prvýkrát v máji 2015. Sýrska armáda s podporou ruského letectva znovudobyla mesto koncom marca 2016. Militanti z Daeš opäť získali kontrolu nad Palmýrou v decembri. Ofenzíva vládnych síl a ich spojencov, podporovaná náletmi ruských lietadiel, s cieľom dobyť Palmýru sa začala v polovici januára. Džihádisti kládli útočiacim vojskám tvrdý odpor.

Viac o téme: SýriaPalmýraDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu