Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Výskum predpovedá, kedy sa z islamu stane najpopulárnejšie náboženstvo na svete

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Výskum Pew Research Center so sídlom vo Washingtone ukazuje, že v roku 2070 islam prekoná kresťanstvo a stane sa najpopulárnejším náboženstvom na svete. Moslimská populácia kvôli migrácii vzrastie najmä v Európe a Severnej Amerike.

Slovensko sa zrejme stane jediným štátom v Európe: Zákaz mešít by mal podporiť aj Smer

V analýze sa uvádza, že moslimovia sú najrýchlejšie rastúcou náboženskou skupinou na svete. V roku 2010 ju tvorilo 1,6 miliardy ľudí, čiže zhruba 23 percent svetovej populácie. Kresťanov bolo 2,2 miliardy, čo činilo 31 percent populácie.

V roku 2070 však dôjde k tomu, že podiel kresťanov a moslimov na svete sa vyrovná a potom začne islam prevažovať. O 53 rokov obe náboženstvá dosiahnu 32 %, ale do roku 2100 už bude mať islam (34,9 %) o jedno percento svetovej populácie viac ako kresťanstvo (33,8 %).

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock)

Výskum tvrdí, že moslimovia majú viac detí než členovia iných náboženských skupín. Každá žena im porodí v priemere 3,1 potomkov, čo je viac ako 2,3 potomkov u všetkých ostatných skupín dohromady.

V roku 2010 bol priemerný vek všetkých moslimov 23 rokov, čo je o sedem rokov menej ako u nemoslimov.

"Aj keď to nič nemení na globálnej populácii, migrácia pomáha zvýšiť moslimskú populáciu v niektorých oblastiach, vrátane Severnej Amerike a Európe," píše sa v správe Pew Research Center.

Výskum predpovedá, kedy sa
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock)

Najväčšia koncentrácia moslimov žije v ázijsko-tichomorskom regióne, v Indonézii, Indii, Pakistane, Bangladéši, Iráne či Turecku. Podľa odborníkov v roku 2050 prevezme India od Indonézie status krajiny s najväčšou svetovou moslimskou populáciou.

V minulom roku tvorilo 3,3 milióna moslimov všetkých vekových skupín v USA asi 1 percento populácie. Do roku 2050 sa predpokladá, že sa tento podiel vyšplhá na 2,1 percenta.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu