Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Policajt sa nahneval a rozpútal megaškandál vo Švédsku: Stačila jedna veta o národnosti zločincov!

Peter Springare Zobraziť galériu (2)
Peter Springare (Zdroj: fb/peter springare)

ŠTOKHOLM - Švédsky policajt Peter Springare zverejnil na Facebooku status, ktorý vyvolal doslova politickú búrku. Tvrdí v ňom, že za najzávažnejšie trestné činy v 150-tisícom meste Örebro môžu predovšetkým migranti. Pokým niektorí o ňom hovoria ako o hrdinovi, iní ho považujú za rasistu. Škandál zašiel tak ďaleko, že sa k nemu vyjadril aj premiér Stefan Löfven.

Internetom sa šíri alarmujúca správa: Moslimskí migranti útočia, všetko je nakoniec inak!

Minulý týždeň sa Peter Springare podelil o svoju frustráciu na sociálnej sieti. Muž, ktorý pracuje ako vyšetrovateľ na polícii v Örebro, v malom meste na juhu Švédska, napísal niečo, o čom priznal, že nie je politicky korektné. Keďže však už má po takmer 50 rokoch služby iba kúsok do dôchodku, je mu to jedno.

Bývalý zástupca vedúceho oddelenia závažných trestných činov uviedol: "Už ma to, ku***, unavuje... Riskujem kariéru a osobné hodnotenie, aj keď je to pravda... Dôchodcovia sú na kolenách, školy sú jeden bordel, zdravotníctvo je peklo, polícia je úplne na dne. Každý vie prečo, ale nikto sa neodváži ani nechce povedať prečo."

"Tu je to, s čím som sa dostal do kontaktu od pondelka do piatku: znásilnenie, znásilnenie, lúpež, úmyselné ublíženie na zdraví, pokus o znásilnenie, znásilnenie, vydieranie, prepadnutie, násilie proti polícii, vyhrážanie sa polícii, drogová kriminalita, pokus o vraždu, znova znásilnenie, opäť vydieranie a zlé zaobchádzanie," vymenoval Springare jednotlivé zločiny.

"Podozriví zo spáchania; Ali Mohammed, Mahmod, Mohammed, Mohammed Ali, znovu, znovu a znovu. Christopher... čo, je to pravda? Áno, švédske meno pri drogovej kriminalite. Mohammed, Mahmod Ali, znova a znova," dodal a zverejnil aj pôvod vinníkov: "Irak, Irak, Turecko, Sýria, Afganistan, Somálsko, Somálsko, znovu Sýria, Somálsko, neznáma krajina, neznáma krajina, Švédsko. Polovica podozrivých nemá žiadne platné doklady, čo zvyčajne znamená, že klame o svojej národnosti a identite. "

Zo Springara sa po jeho príspevku stal cez noc hrdina, nie všetci s ním však súhlasia. Švédsky premiér Stefan Löfven v utorok pre denník Expressen povedal: "Neviem, ako to vyzerá v Örebro, ale zo širšieho pohľadu je veľmi ťažké uveriť, že 100 percent policajných kapacít zamestnávajú zločiny spáchané prisťahovalcami. Chcem uviesť, že to nie je pravda."

Policajný komisár Dan Eliasson varoval Springara pred nebezpečenstvom vyjadrovania takýchto názorov z pozície policajta. V službe by mal byť veľmi opatrný pri otázkach týkajúcich sa etnického pôvodu. Podľa neho ak však chce diskutovať o problémoch kriminality medzi migrantmi vo svojom voľnom čase, má nárok na slobodu prejavu tak, ako každý íný

Kým niektorí posielajú Springarovi kvety a podporujú ho, iní žiadajú jeho rezignáciu. Policajt si ale stojí za tým, čo povedal. "Snažím sa poukázať na problém v rámci policajných síl, pretože sa domnievam, že nad ním strácame kontrolu," uviedol pre portál na.se. Na jeho stranu sa postavili aj ďalší kolegovia. Dôstojník zo Štokholmu tvrdí, že nejde o žiadne preháňanie alebo lož. Je to rovnako aj jeho každodenný život.

Viac o téme: PolicajtMigrantiPeter Springare
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu