Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Fillonova manželka má problém: Finančná kriminalita, prokuratúra začala jej predbežné vyšetrovanie

Francois Fillon
Francois Fillon (Zdroj: SITA/AP)

PARÍŽ - Francúzsky prokurátor pre finančnú kriminalitu začal predbežné vyšetrovanie správ, že manželka prezidentského kandidáta Francoisa Fillona zarobila státisíce eur ako poslanecká asistentka. Informovali o tom spravodajský portál France Info a ďalšie médiá.

Hoci práca pre člena rodiny v parlamente nie je protizákonná, v článku týždenníka Le Canard Enchainé sa uvádzalo, že spolupracovníci Fillonovej manželky Penelope nevedeli, že je na pracovisku zamestnaná v období, za ktoré bola platená.

Týždenník v najnovšom vydaní napísal, že Penelope Fillonová bola svojho času osem rokov platená parlamentom ako poslanecká asistentka svojho manžela. Podľa týždenníka však žiadnu prácu nevykonávala. Zarobila pritom okolo 500.000 eur v hrubom, o čom má magazín dôkazy v podobe potvrdení z účtovníctva parlamentu.

Podľa francúzskych médií bola Fillonová asistentkou nielen svojho manžela, ale aj jeho náhradníka na poste poslanca Marca Joulauda - po tom, ako sa Fillon v roku 2002 stal členom vlády. Konzervatívec Fillon, ktorý sa uchádza o prezidentský úrad a vedie protikorupčnú kampaň, označil správu za politické ohováranie. Podľa prieskumov verejnej mienky by sa Fillon mal dostať do druhého kola prezidentských volieb, v ktorom by mal čeliť kandidátke krajnej pravice Marine Le Penovej.

Viac o téme: Francois FillonFranúzsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu