Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Ministri členských krajín NATO rozhodli: Vojenská misia v Afganistane pokračuje

Jens Stoltenberg
Jens Stoltenberg (Zdroj: TASR / AP)

BRUSEL - Ministri zahraničných vecí členských krajín NATO a partneri aliancie sa dohodli na predĺženie misie Rozhodná podpora (Resolute Support) v Afganistane po roku 2016. Misia poskytuje výcvik, poradenstvo a podporu afganským bezpečnostným silám a inštitúciám, informovala tlačová agentúra AP.

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg dnes na tlačovej konferencii v Bruseli povedal, že vojenskí plánovači teraz vypracujú detaily predĺženej misie, vrátane afganských regiónov, ktorých sa bude týkať.

Ministri podľa Stoltenberga posudzovali tiež medzinárodnú finančnú podporu afganskej armády a polície. Predstavitelia NATO dúfajú, že do júla zhromaždia konkrétne záväzky na financovanie tejto činnosti až do roku 2020. Predchádzajúce kolo záväzkov vyprší v roku 2017.

Britský minister zahraničných vecí Philip Hammond oznámil, že jeho krajina sa rozhodla pokračovať v poskytovaní príspevku vo výške 70 miliónov libier (90,85 milióna eur) ročne až do roku 2010. A vyjadril nádej, že tým bude inšpirovať ďalších darcov.

Viac o téme: Jens Stoltenberg
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu