Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Expert na Putina varuje: Šéf Kremľa rozmiestnil tajné komandá po celej Európe, čakajú na povel!

Vladimir Putin Zobraziť galériu (5)
Vladimir Putin (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Mrazivé správy z Kremľa. Putin disponuje tajnými komandami rozmiestnenými v krajinách Európy. Elitné jednotky sú špičkovo vycvičené, pripravené udrieť a čakajú iba na povedal. Slovenský bezpečnostný analytik tvrdí, že hrozba je reálna a eliminácia náročná.

Nová kniha spisovateľa Borisa Reitschustera odhaľuje fakt, že Putin disponuje tajnými "bojovými skupinami", ktoré operujú v západných krajinách. Reitschuster, životopisec a znalec Putina, ktorý o Rusku a jeho súčasnom prezidentovi napísal niekoľko kníh, to tvrdí vo svojej najnovšej knihe s názvom "Putinova tajná vojna". Títo "spáči", trénovaní v bojových umeniach a narábaní s nožom rovnako dobre ako špeciálne komandá, môžu byť aktivovaní na povel Putina.

Naverbované elitné jednotky

Nemec Reitschuster sa odvoláva na dokumenty tajných západných služieb. Tie tvrdia, že komandá majú byť vo viacerých krajinách Európy. "Líder Kremľa a explukovník KGB Putin má priamy prístup k sieti bojových skupín na Západe," citujú Nemcove slová noviny Bild. Velitelia tejto tajnej bojovej skupiny sú verbovaní z vojenskej spravodajskej služby, ktorá spadá pod ministerstvo obrany a elitnej výsadkárskej jednotky.

Expert na Putina varuje:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Skupiny sú Putinovým pilierom

"Tieto bojové jednotky sú na nepriateľskom území pilierom v Putinovej tajnej vojne proti Západu," komentuje jednotky autor knihy. O Rusku je tiež verejne známe, že financuje peniazmi z predaja najmä svojho nerastného bohatstva masívnu propagandu.

Nemecké školy bojového umenia slúžia ako "kamufláž" pre schôdzky agentov a centrá náboru nových Putinových bojovníkov. Reitschuster má k dispozícii správy tajných služieb, ktoré identifikovali 300 mužov začlenených do tohto systému. Medzi nimi sú aj vojaci, policajti, zamestnanci justície či agenti v službách nemeckej polície.

Expert na Putina varuje:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Cvičia najmä v Česku

"Títo sabotéri s elitným vzdelaním nie sú zanedbateľným faktorom - zameraní na krízové situácie a vycvičení na vyvolávanie nepokojov," cituje autorove slová britský portál Daily Mail. Títo vojaci trénujú vo švajčiarskych horách, operujú aj v iných štátoch a sú silní najmä v Česku, kde cvičia najviac. Na záver článku Reitschuster pripomína, že z Ruska dostávajú podporu aj vo forme pasov, tréningu sabotáží či používaniu výbušnín.

Spravodajské služby o tom vedia dávno

Jaroslav Naď zo Slovenského inštitútu pre bezpečnostnú politiku (SIBP)  tvrdí, že Putinove oddiely sú reálne. "S uvedenými informáciami pracujú spojenecké spravodajské služby už dlhodobo. Je pravdepodobné, že takéto malé špecializované skupinky majú primárne za cieľ realizovanie konkrétnych rozhodnutí prezidenta Putina, a to v rôznych západných krajinách," zareagoval analytik pre Topky.

Expert na Putina varuje:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Zároveň dodal, že nielen Rusko môže mať k dispozícii takéto jednotky. "Faktom však je, že existencia takýchto špecializovaných jednotiek je relatívne štandardnou u pravdepodobne všetkých geopoliticky významných krajín. Ich identifikácia a eliminácia je mimoriadne náročná," dodal riaditeľ programu Bezpečnosť a obrana z inštitútu SIBP.

Škodíme si sami, aj bez Putina

Bezpečnostný analytik Milan Žitný je voči odhaleniam nemeckého autora skeptický. "O Putinovi bolo už toľko popísaného, že ak chce ešte niekto touto témou zaujať, musí prísť s bombou, a ak taka nikde nie je, musí si ju vymyslieť," povedal nám Žitný, ktorý sa zároveň pýta, čo by nám tieto bojové komandá spravili.

Putin a jeho spojenec Asad
Zobraziť galériu (5)
Putin a jeho spojenec Asad  (Zdroj: SITA)

"Ale veď to si predsa dokáže Západ sám a lepšie aj bez putinovských Specnaz, veď to vidíme denne v reálnom čase, ako si systematicky podrezávame konár, na ktorom sedíme, stačí sa pozrieť na chaotický prístup k téme imigrácie," myslí si Žitný.

Rada NATO-Rusko znova zasadne prvýkrát od pozastavenia

Rada NATO-Rusko zasadne po prvý raz od svojho pozastavenia v roku 2014 už v priebehu nasledujúcich dvoch týždňov. Oznámil to minulý piatok generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg. Stoltenbergovo oznámenie je signálom, že obe strany môžu mať záujem na zlepšení vzťahov, ktoré upadli do hlbokej krízy od ruskej anexie Krymu, píše agentúra AP.

Severoatlantická aliancia Moskvu obvinila, že anexiou Krymu a podporovaním povstania proruských extrémistov na juhovýchode Ukrajiny porušuje svoje medzinárodné záväzky. Stretnutie s ruským veľvyslancom sa uskutoční v bruselskej centrále NATO "ako pokračovanie nášho politického dialógu, ako to odsúhlasili hlavy štátov a vlád NATO", uviedol Stoltenberg. "Zároveň sa však situácia nevráti do normálu, až pokým nezačne Rusko znova rešpektovať medzinárodné zákony," upozornil šéf NATO.

Viac o téme: KnihaArmádaVladimir PutinBoris Reitschuster
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu