Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Boj o prezidentské kreslo pokračuje: Trump víťazom republikánov v New Hampshire

Donald Trump víťazom republikánov v New Hampshire Zobraziť galériu (9)
Donald Trump víťazom republikánov v New Hampshire (Zdroj: SITA)

MANCHESTER – Realitný magnát Donald Trump sa dnes so ziskom 34 percent hlasov stal víťazom primárnych volieb Republikánskej strany v americkom štáte New Hampshire. Informovala o tom po spočítaní približne 33 percent odovzdaných hlasov televízia CNN.

Podľa odhadov CNN skončil na druhom mieste guvernér štátu Ohio John Kasich, ktorý získal 16 percent hlasov. Priebežne tretie miesto so ziskom 12 percent obsadil senátor za štát Texas Ted Cruz, ktorý minulý týždeň zvíťazil vo volebných zhromaždeniach (caucuses) v štáte Iowa. Výsledky z Iowy Trump spochybňuje a obviňuje Cruza z volebného podvodu. 

Donald Trump víťazom republikánov
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA)

Hoci je New Hampshire malým štátom, čomu zodpovedá počet delegátov na straníckych nominačných zjazdoch, tamojším primárnym voľbám je pripisovaná významná úloha, keďže ich výsledky môžu ovplyvniť pozície uchádzačov pred nasledujúcimi súbojmi v Južnej Karolíne a Nevade.

Donald Trump víťazom republikánov
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA)

Sanders zvíťazil v demokratických primárkach 

Bernie Sanders sa dnes so ziskom 58 percent hlasov stal víťazom primárnych volieb Demokratickej strany v americkom štáte New Hampshire. Podľa priebežných výsledkov po spočítaní 20 percent odovzdaných hlasov o tom informovala televízia CNN.

Bernie Sanders sa stal
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA)

Na druhom mieste skončila so ziskom 40 percent hlasov bývalá prvá dáma a ministerka zahraničných vecí Hillary Clintonová, ktorá uznala porážku a zablahoželala Sandersovi k víťazstvu.

Bernie Sanders sa stal
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA)

Po skončení primárok v jednotlivých amerických štátoch sa v júli uskutočnia tzv. stranícke konventy, na ktorých stranícki delegáti na základe výsledkov volieb v jednotlivých štátoch zvolia a potvrdia prezidentského kandidáta tej-ktorej strany. Víťaz každej zo strán sa potom v novembri bude uchádzať vo voľbách o úrad prezidenta USA. Rozhodovať vo voľbách bude Zbor voliteľov, ktorých zvolia občania.

Viac o téme: Donald TrumpBernie Sanders
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu