Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Rusko má podľa Lavrova nový plán na ukončenie vojny v Sýrii

Sergej Lavrov
Sergej Lavrov (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Moskva predstavila Washingtonu nové návrhy na ukončenie občianskej vojny v Sýrii. V dnes zverejnenom rozhovore to povedal ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. Tento plán je podľa hlavného ruského diplomata konkrétny a jednoduchý, jeho detaily však vo vyjadreniach pre denník Moskovskij Komsomolec ďalej nešpecifikoval.

Lavrov by sa mal vo štvrtok podľa informácií agentúry AP v nemeckom Mníchove stretnúť so svojím americkým partnerom Johnom Kerrym. Šéf ruského rezortu zahraničia nezareagoval na kritiku, že ku zlyhaniu mierových rozhovorov o Sýrii v uplynulom týždni v Ženeve prispelo aj Rusko, a to tým, že letecky krylo vojenský postup sýrskej vlády severne od mesta Aleppo.

Namiesto toho obvinil Turecko, že rozdúchava konflikt tým, že zásobuje povstalcov zbraňami a inými dodávkami, ako aj tým, že od nich kupuje ropu. Rusko sa vo všeobecnosti považuje za blízkeho spojenca vlády sýrskeho prezidenta Bašára Asada. Na jeho pozvanie uskutočňuje od 30. septembra v Sýrii leteckú ofenzívu zameranú na podporu vládnych operácií proti povstalcom, dodala AP.

Viac o téme: RuskoSýriaSergej Lavrov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu