Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Stačila jedna veta premiérky o utečencoch a stalo sa nemožné: Za deň zmizlo 14 tisíc imigrantov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

ŠTOKHOLM - Po tom, čo švédske úrady rozhodli, že budú z krajiny deportovať utečencov, nastala kuriózna situácia. Zmizlo ich vyše 14 tisíc. Policajti netušia, kde sú a priznávajú, že teraz ich len ťažko vypátrajú.

Švédsky úrad pre migráciu rozhodol, že deportuje z krajiny 21 748 utečencov. Z toho však 14 140 jednoducho zmizlo a polícia ich teraz hľadá. "Jednoducho nevieme, kde sú," povedal policajný šéf Patrik Engström švédskym médiám.

Už v máji upozorňovali niektoré médiá, že v severskej krajine miznú utečenci, ktorí majú byť deportovaní. Kompetentní vyhodnotili, že väčšina imigrantov sú ekonomického charakteru a budú deportovaní. Predpokladá sa, že sa utiekajú do imigrantských štvrtí. Časť z nich utiekla pravdepodobne do susedných krajín.

Stačila jedna veta premiérky
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Nie je dostatok policajtov

Švédska polícia však absolútne nestíha. Má plné ruky práce s chránením hranice. Na pátranie tak nie sú ľudské zdroje. V minulom roku, keď Švédi rozhodli o deportácii neúspešných žiadateľov o azyl, ich 41 percent odišlo dobovoľne. Časť bola deportovaná násilím a časť zmizla z dohľadu úradov.

V prípade deportácie by sa utečenci vrátili na základe Dublinskej dohody do prvej bezpečenej krajiny, do ktorej vkročili. V tomto prípade sa hovorí o Maďarsku či Taliansku, pripomína web The Local.

Viac o téme: ZmiznutieUtečenciŠvédsko14 tisíc
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu